Kommil Foo doet het weer

De broers Walschaert leveren met 'Spaak' andermaal een zeer intense voorstelling af, tegelijk grappig, ontroerend, soms pijnlijk, soms heerlijk herkenbaar. En in ergens in het midden zit weer een lied tegen het Vlaams Belang.


Het siert de Kommil Foo dat het duo blijft evolueren. Wat op het eerste gezicht een stap terug lijkt te zijn, zeker als je het eerder bescheiden decor in acht neemt, blijkt in feite een vorm van verdieping te zijn, van less is more. Kommil Foo zingt de blues, vertelt een grapje, voert een sketch op, niets bijzonders eigenlijk, maar ze doen dat met zo veel vakmanschap en vertrouwen dat je op geen enkel moment verlangt naar meer.

Het nummer ‘Vol is vol’ is een ronduit schitterend verzetslied, met een dreigende opbouw en een explosieve clou. Verplichte kost voor alle bange blanke mensen die zich aanschurken tegen het Vlaams Belang onder het mom van respect en dialoog. Gelukkig zijn er nog mensen die hun verantwoordelijkheid durven nemen. Kommil Foo speelt het komende jaar zo’n 300 keer voor een uitverkochte zaal, dus die boodschap zal haar weg wel vinden.


Raf: "Ons belangrijkste thema is de liefde, andere onderwerpen komen ons toegewaaid. Ik geef toe dat het liedje ook nu weer de vreemde eend in de bijt is, maar dat vinden we wel goed zo, dat het toch een vreemd voorwerp blijft in onze voorstelling."
Mich: "Een voorstelling schrijft zichzelf rond de dingen waar je mee bezig bent. Blijkbaar denken wij vooral aan liefde, de dood en extreemrechts, of algemener: onrecht en onverdraagzaamheid."
Krijgen jullie soms reacties op die VB-sketchen en –liedjes?
Mich:
"Soms zijn er mensen die weggaan, regelmatig zelfs, zeker toen ik die spast uithing, in Ijdele Hoop."
Raf: "De mensen mogen weten wat we daarover denken, en we vinden er altijd wel een plaatsje voor."

 

'Spaak' is de komende weken nog te zien in Antwerpen en andere steden, maar die voorstellingen zijn uitverkocht. Daarna nog in heel Vlaanderen. Info op de website van Kommil Foo.

© Vivat.be 2020