Kloot PerW slaat weer toe

“Ik heb eindelijk een platenfirma gevonden die mijn werk naar waarde weet te schatten,” zegt Kloot Per W, de Forrest Gump van de Belgische pop. De eerste vrucht van die samenwerking is een plaat vol eigenzinnige covers van bekende en minder bekende parels uit de popgeschiedenis zoals Claude Perwez (49) die zelf voor een groot deel mee beleefd heeft, ingezongen door vrienden van vroeger en nu.


Guy Swinnen, Eva De Roovere, Patrick Riguelle, Elsje Helewaut, Bea Van der Maat, Mich Van Houtem, Alain Tant, Wimmeke Punk, Jean-Marie Aerts: het is een fraai gezelschap dat Kloot Per W opvoert, op een paar uitzonderingen na allemaal zangers en zangeressen die ieder op hun manier Belgische popgeschiedenis hebben geschreven en daar vaak ook nog mee bezig zijn.


Kloot Per W: “Ik heb al die mensen kunnen overtuigen om hier te komen opnemen, in mijn bouwvallige studiootje. De meesten ken ik al lang maar het eerste criterium was toch de stem. Ik hoor tegenwoordig nog maar weinig nieuwe nummers op de radio, écht nieuwe nummers, dus ben ik in het verleden gedoken om enkele van mijn favoriete songs te coveren. Ik respecteer de tekst en de akkoorden maar verander wel de arrangementen en maak er zo toch iets helemaal anders van, iets van mezelf. Sommige covers zijn bijna onherkenbaar, zo ver liggen ze van het origineel.”
Kraftwerks ‘Computer World’ bijvoorbeeld, door de elektropioniers van Polyphonic Size. “Het enige nummer waar toch aan de tekst is gesleuteld. Toen Kraftwerk het maakte, bestond internet nog niet. Er was zelfs nog niemand die een computer had. Vandaar de aangepaste regel Web brother is watching you


“Deze plaat is de introductie tot een nieuwe fase in mijn carrière. Ik heb al met heel veel mensen samengewerkt, vaak in de clinch gelegen met platenfirma’s, maar nu heb ik eindelijk mensen gevonden die mij begrijpen en die niet uit zijn op een snelle hap. Grote artiesten, met wie ik mij zeker niet wil vergelijken, worden goed begeleid door hun platenfirma. Het hoeft niet altijd meteen bingo te zijn. PMP is oprecht geïnteresseerd in wat ik doe, werkt nu al aan de release van Clone Version 0.2 en wil naar aanleiding van mijn 50ste verjaardag een compilatie uitbrengen van alle nummers waaraan ik ooit heb meegewerkt. Daarna moet ook mijn back catalogue volledig verschijnen. Niet evident, als je weet dat het materiaal overal verspreid is. Verder beginnen we volgend jaar opnieuw met De Lama’s (cultpop met zangeres Mies Meulders) en ik doe de productie van een nieuwe reggaeband, Mangosaft, allemaal voor hetzelfde label.”


En zo kan Kloot Per W nog wel een tijdje doorgaan. In Portugal heeft hij onlangs Bert De Coninck ontmoet (zanger, ex-Krapuul de Luxe), die zich daar nu toelegt op de fado. “We willen samen een plaat maken.” Kloots schilderijen hangen via een uitwisselingsproject met de gemeente Tervuren straks in Duitsland en Zweden. “Ik krijg overal lovende reacties.” Als dat geen actieve senior is.

* Clone Version 0.1 is uitgebracht door PMPKloot PerW heeft een zeer kleurrijke, eigenzinnige website.

© Vivat.be 2020