Jo Lemaire: van rockicoon tot chansonnière

Jo Lemaire staat dertig jaar op de planken en dat wordt gevierd met een reeks jubileumconcerten getiteld 'van rockicoon tot chansonnière',waarbij ze put uit eigen werk maar ook enkele klassieke covers zal brengen. Ook visueel wordt de carrière van Lemaire in de verf gezet, met beelden van toen en nu.


De Waalse Jo Lemaire begon haar carrière in 1979 samen met de band Flouze. Qua stijl zweefden ze ergens tussen new wave en chanson in. In '81 scoorde ze een hit in heel Europa met hun versie van Gainsbourg's Je suis venue te dire que je m'en vais. Kort daarna splitte de groep, scheidde Jo van haar toenmalige man en verhuisde ze met nieuwe partner Fa Vanham naar Limburg.

Haar eerste soloalbum, ‘Concorde’, met een Engelstalige en een Franstalige kant, werd een groot succes, met hits als La Memoire en exil.

Jo spreekt goed Nederlands, getuige de koddige cover van Will Tura's Heimwee naar huis, en dat leverde haar een trouwe fanbase op in Vlaanderen. Na het eerste album kende haar platenverkoop weliswaar een periode van ups en downs, maar dankzij de vele optredens en haar grote schare fans uit Vlaanderen én Wallonië bleef ze succes hebben. De muziek evolueerde van new wave/pop naar chanson, en Jo kreeg meer en meer succes in Frankrijk, Duitsland en Canada, waar vooral haar Edith Piaf-interpretaties werden gesmaakt. Ondertussen scoorde ze hits met o.a. La nuit te ressemble en C'est mon bateau, allebei koele, intimistische chansons.

De fans worden nu bedankt met een groots opgezet jubileumconcert “Van rockicoon tot chansonnière”, dat is onderverdeeld in drie delen waarbij de drie periodes van telkens tien jaar worden belicht. Drie periodes, drie muziekstijlen, drie verschillende soorten fans...samen een podiumcarrière van 30 jaar. Een unicum in België.
Alle bekende nummers zullen tijdens het concert aan bod komen, in een begeleiding van onder andere Arno-begeleider en accordeonist Ad Cominotto.  De muziek wordt ondersteund met beelden van vroeger en nu.

Ellen Wielandt

 

© Vivat.be 2020