Evita, Annie & Edith Piaf in Antwerpen

Wat hebben Evita Perron, Edith Piaf en de kleine Annie met elkaar gemeen? Dat er over hen een succesvolle musical is gemaakt, in het Nederlands zelfs. En dat die drie musicals de komende maanden te zien zijn in Vlaanderen.


Don't cry for me Argentina: met dat liedje uit de musical Evita scoorde Julie Covington midden jaren '70 een wereldhit. Madonna deed dat jaren later nog eens dunnetjes over, toen ze zelf de hoofdrol speelde in de filmversie van de musical. Zij scoorde toen vooral met het toegevoegde You must love me, een song die nu voor het eerst ook in het Nederlands wordt gezongen.

De musical van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber vertelt het geromantiseerde verhaal van Eva Duarte, de vrouw van de Argentijnse kolonel Juan Peron. Nadat die in 1946 verkozen werd tot president van Argentinië profileerde Evita zich als een First Lady voor het volk, de spirituele leider van een natie die nog tot in de jaren '80 zou worstelen met de democratie. Eva Peron stierf in 1952 op 33-jarige leeftijd aan kanker, ze was bij leven al een legende.

Maar Evita had ook een verborgen agenda. Wilde ze echt alleen maar het volk verheffen uit achterstand en armoede? Haar gewetensstrijd is een belangrijk thema in de musical.

De drie hoofdrollen worden gespeeld door Brigitte Heitzer (geselecteerd via het tv-programma Op zoek naar Evita), Roberto de Groot (Juan Peron) en Jan Schepens, de enige echte mannelijke musicalster in Vlaanderen.

Evita: van 17 tot en met 21 december 2008 in de Stadsschouwburg Antwerpen.

Info hier
.

Annie is eeuwig jong

Annie toerde eerder al met veel succes door Nederland. Europa leerde het meisje in 1982 kennen, toen John Huston de musical verfilmde. De productie was pas vijf jaar daarvoor in première gegaan op Broadway (met tussen 1978 en 1980 Sarah Jessica Parker in de hoofdrol), maar de Amerikanen hadden Annie, toen nog in stripvorm, al in 1924 in het hart gesloten.

Het is ook in die deprimerende periode dat het verhaal zich afspeelt: het tijdperk van de grote depressie, daklozen en oplichters, wezen en dolers. Annie is bij ons weten een van de weinige musicals waarin historische personages rondlopen (president F.D. Roosevelt) en expliciete geschiedkundige verwijzingen vervat zitten. Dat geeft de voorstelling voor volwassen toeschouwers toch een meerwaarde.

Morgen wordt alles beter

Een zestal meisjes spelen afwisselend de rol van Annie, maar het zijn Edwin ,,Ome Willem'' Janssen en Loeki Knol die de show stelen in de volwassen hoofdrollen, als de goedhartige miljonair Oliver Warbucks en de hatelijke Miss Hannigan. De decors zien er schitterend uit, van het weeshuis en de achterbuurt tot de dure villa en het kantoor van de president. En de liedjes, die zijn intussen hits geworden: ,,Morgen'', ,,Een zwaar bestaan'', ,,Wachten'' - hoewel de meeste kinderen ze uit gewoonte in het Engels meezingen. De jongste begrijpen allicht nu pas de diepgang van de woorden.

Annie De Musical: 2 tot en met 11 januari 2009, Stadsschouwburg Antwerpen.

Info hier
.

Ik heb nergens spijt van

Non, je ne regrette rien: met dat liedje zal Edith Piaf allicht voor altijd verbonden blijven. En misschien ook nog met Milord en La vie en rose. Maar Piaf, dat was ook een leven vol seks, drank en drugs, foute mannen en adoptiekinderen. Euforie en tragiek hielden elkaar in evenwicht, zoals wel vaker gebeurt in het leven van de sterren.

Piaf wordt in deze musical vertolkt door twee vrouwen, de jonge Daphne Flint in de flashbacks en de magistrale Liesbeth List als ouder wordende Edith. Zij speelde ook al de hoofdrol in de eerste productie van de musical in 1999.

Piaf De Musical: op 11 februari 2009 in de Stadsschouwbrug Antwerpen.

Info hier
.

 

 









© Vivat.be 2020