Elvis Presley leeft!

50.000.000 Elvis Fans Can’t Be Wrong: de albumtitel van weleer is allerminst gedateerd. Volgens het toonaangevende zakenblad Forbes was Elvis Presley (70) in 2004 andermaal de best verdienende van alle dode ‘beroemdheden’. Een ietwat morbide inkomenscategorie misschien, maar Elvis Presley Enterprises (EPE) realiseerde vorig jaar wel een omzet van 40 miljoen dollar, en alle activiteiten (platenverkoop, merchandising, Graceland) hebben rechtstreeks betrekking op de core business van het bedrijf, de muziek en het imago van Elvis.


Als het van Robert Sillerman afhangt, zullen die resultaten de komende jaren zelfs nog verbeteren. De eigenaar van het internationale sportpromotiebureau SFX Entertainment is tot een overeenkomst gekomen met Lisa Marie Presley, enig kind en erfgename van Elvis, en zal EPE dit jaar grotendeels (85%) overnemen. Met behulp van een ‘agressievere’ marketing hoopt hij in de toekomst nog meer inkomsten te genereren. Lisa Marie zelf maakt zich sterk dat de nieuwe structuur ‘een ongelooflijke waaier van mogelijkheden’ biedt. ‘Mijn grootste verantwoordelijkheid is dat ik het erfgoed van mijn vader bewaar en bescherm.’ Dat Sillerman naast de overnameprijs van 100 miljoen dollar ook alle schulden op zich neemt (25 miljoen dollar) én Lisa Marie voor 20 miljoen dollar aandelen belooft, zal die verantwoordelijkheid allicht wat minder zwaar maken. Overigens ziet Priscilla Presley, Elvis’ ex en de moeder van Lisa Marie, haar positie als executive consultant van EPE gewoon gehandhaafd.

Ook in België heeft Elvis nog vele trouwe fans. Er zijn in Vlaanderen zelfs twee erkende fanclubs, de United Elvis Presley Society of Belgium (UEPS, sinds 1961!) en ElvisMatters. De leden van de UEPS zijn niet uitsluitend, zoals je zou verwachten, zestigplussers. In april reist de vereniging naar Bad Nauheim, het Duitse stadje waar Elvis Presley als dienstplichtige gekazerneerd was (“de plaats waar je het dichtst bij Elvis kunt komen als je geen geld hebt om naar Memphis te gaan”, zegt voorzitter Hubert Vindevogel van de UEPS), en er gaat zowaar een jongen van zeventien mee.


Vindevogel: “Sommige jongeren leren Elvis kennen via hun ouders, anderen zijn hem op het spoor gekomen door de recente remakes van 'A Little Less Conversation' (JXL) en 'Rubberneckin’' (Paul Oakenfold). Ik geef toe dat wij als oude fans aanvankelijk een beetje sceptisch waren over die remakes, maar als je ziet hoe ze daarmee de jeugd hebben kunnen bereiken en charmeren, zie ik er toch de waarde van in. Wij hebben die platen trouwens gekocht. Als fan wil je toch alles hebben.”

Maar de allergrootste fans vereren hun idool uiteraard met een bezoek aan de Graceland Mansion, het beruchte landgoed van Elvis. In het aanpalende Heartbreak Hotel staan de 128 kamers geheel in het teken van de ‘legendarische gastvrijheid en persoonlijke stijl’ van Elvis. Het kleine kerkhof van de familie Presley doet dienst als ‘Meditatietuin’ en je kan in het hotel ook terecht voor de Elvis Bingo, de Elvis Legacy (Erfenis) Light Laser Show, de Elvis Week (in augustus), Christmas at Graceland en uiteraard de jaarlijkse Elvis Presley Birthday Celebration (vandaag). De kers op de taart is een huwelijk in Elvis’ eigen kapel, de Chapel in the Woods.

Elvis Presley Society België

ElvisMatters

Elvis.com

© Vivat.be 2020