Eerste Transitiefestival was een succes

Op vrijdag 26 oktober werd in de Gentse Vooruit het eerste Transitiefestival georganiseerd, en het werd meteen een groot succes. Organisator Transitienetwerk Middenveld kreeg de Vooruit helemaal gevuld: 700 mensen, allemaal nieuwsgierig naar hoe onze toekomst eruit kan zien. Uitgangspunt van de toekomstvisie van het Transitienetwerk Middenveld is een rechtvaardige en duurzame samenleving. 


Het Transitiefestival presenteerde een waaier aan creatieve toepassingen, experimenten en verbeeldingen, allemaal over hoe we er in de toekomst kunnen voor zorgen dat onze welvaart zowel ecologisch duurzaam als sociaal rechtvaardig voortgebracht en verdeeld wordt. Het programma bestond uit theoretische uiteenzettingen, praktische ateliers, informatieve kortfilms, stevige debatten, een informatiemarkt, diepgaande gesprekken ...

Het Transitienetwerk Middenveld wil werken aan de transitie naar een duurzame samenleving, maar wel op een sociaal rechtvaardige wijze. Het wil hierbij focussen op de opportuniteiten en de kansen die deze transitie inhoudt voor onze maatschappij en haar burgers. Ze vertrekt daarom van een positief toekomstbeeld en wil in de toekomst zelf innovatieve voorstellen uitwerken die kunnen leiden tot een meer duurzame samenleving.

Het Transitienetwerk Middenveld bestaat momenteel uit vertegenwoordigers van Samenlevingsopbouw, ACW, ABVV, ACV, Bond Beter Leefmilieu, Vredeseilanden, KU Leuven, Steunpunt Transities voor Duurzame Ontwikkeling van UGent, KH Leuven, MO*-Magazine, BAM, Demos, Kaaitheater, Terra Reversa, DeWereldMorgen.be en Triodos Bank.

Wil je meer lezen over de visie van het Transitienetwerk Middenveld, of zoek je een terugblik op het Transitiefestival (met onder meer een video van de lezing van hoofdspreker Andrew Simms van New Economics Foundation)? Surf dan naar

www.transitiefestival.be
.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020