De terugkeer van Tommy, koning van de flipperkast

Tommy, ooit een rockopera, is nu een musical. Na honderden succesvolle opvoeringen op Broadway (New York) en West End (Londen) toert de productie nu ook door Europa.


Eerst, in 1969, waren er de hits (Pinball Wizard, See Me Feel me) en de LP, daarna de uitvoeringen door The Who zelf op Woodstock en in het Metropolitan Opera House in New York (de eerste popgroep ooit die mocht optreden in the Met), de symfonische opname met het London Symphony Orchestra, een all star opvoering in Londen en, in 1975, de film van Ken Russell, met Roger Daltrey zelf, de leadzanger van The Who, in de hoofdrol. In 1993 opende Tommy The Musical op Broadway, maar het is een geheel nieuwe cast die de productie nu voor het eerst naar Europa brengt.


Dan Stewart, regisseur: “Ik heb de cast bewust heel jong gehouden. De energie moet eraf spatten, ik wil rock’n’roll voelen op het podium. De klank en het licht ondersteunen die rauwe aanpak trouwens.”

Het is alsof de destijds door The Who geïnitieerde maar totaal geflopte quadrafonie eindelijk tot leven wordt gewekt, zo spectaculair wervelt de live gespeelde muziek door de luidsprekers. De overdonderende belichting wordt subtiel verweven met surrealistische filmprojecties. Het ziet er allemaal bijzonder overtuigend uit, op en top Amerikaans en dus professioneel, maar zeker niet te glad.

Tommy, geschreven door gitarist Pete Townshend van The Who, is het verhaal van een doofstomme jongen die geweldig goed kan flipperen.
“Volgens mij staat de flipperkast symbool voor de rock-’n-roll,” zegt Dan Stewart. “In de tweede act laat ik de kast zelfs daadwerkelijk veranderen in een gitaar, om die interpretatie te ondersteunen. Pete Townshend was 24 jaar toen hij Tommy schreef, net als het hoofdpersonage geboren tijdens de tweede wereldoorlog, een man die zijn stem vond in de jaren ’60, in de rockmuziek.”

Maar ook de jonge acteurs herkennen die stem. “Ik ben eigenlijk een acteur die rockmuzikant had willen zijn,” zegt Brian Gallagher, het kwaadaardige neefje Kevin in de musical. “Mijn vader was een fan van classic rock, en dus ook van The Who. Als kleine jongen kon ik de meeste songs van Tommy al moeiteloos meezingen. Zowel de muziek als het thema van deze musical zijn mij dus op het lijf geschreven.”

* Tommy The Musical – 4-6 februari in Capitole Gent, 9-12 februari in Vorst Nationaal, 15-27 februari Stadsschouwburg Antwerpen. 

Tommytour.com

Musichallgroup, de Belgische promotor

Tickets Sherpa

© Vivat.be 2020