De geschiedenis van de singer-songwriters

In het tweede luik van Histrylogie vertelt Axl Peleman het verhaal van de singer songwriters. En dus ook een beetje van zijn eigen passie voor de geschiedenis van de populaire muziek.


In het eerste luik van Histrylogie werd de geschiedenis van de jazz geëvoceerd, het derde deel (later dit jaar) draait rond soul. Met de singer songwriters erbij lijkt productiehuis Maandacht, de initiatiefnemer van dit project, een overzicht te ambiëren van àlle populaire muziek in de twintigste eeuw.

De centrale figuur in deze tweede episode van het muziekhistorische drieluik Histrylogie is Axl Peleman, bekend van radio en televisie, rockmuzikant (de naakte bassist van Ashbury Faith, leadzanger van Camden), en vooral gepassioneerd muziekliefhebber. Het is in die laatste hoedanigheid dat hij de door hemzelf gekozen liedjes aan elkaar praat, in een gemakkelijke stoel genesteld, naast hem toetsen en nog een microfoon, want Peleman zingt en speelt zelf uiteraard ook mee.


"In essentie bestaat er geen verschil tussen Don McLean en Kurt Cobain. Singer songwriter is eerder een genre, mannen met een gitaar die redelijk intimistische liedjes zingen. Elton John is een even grote singer songwriter als Bob Dylan maar hij maakt pop. Je kan ook discussiëren over de namen uit de periode voor de ‘elektrische’ Dylan, want hij is toch wel het prototype van het genre. Jimmie Rodgers stond gewoon wat te jodelen en de Carter Family zong kinderachtige liedjes. Klopt, maar ze waren wel de eerste singer songwriters. Hoewel ik voor deze productie nog verder terugga, naar de tijd van de slavenzang, toen ook de jazz en de soul ontstaan zijn. Jazz is jazz gebleven, soul is de bakermat van alle dansbare muziek, en singer songwriters zijn de grote persoonlijkheden in de muziek. Natuurlijk hoort Elton John daar ook bij, ik heb zelf schitterende platen van Elton John, maar zijn muziek wordt door de mensen niet ervaren als singer songwriter-muziek. Zwarte singer songwriters: Ben Harper misschien, maar dan heb je het wel gehad. Vrouwelijke singer songwriters: een paar nummers van Joni Mitchell, Joan Baez, Carly Simon, Tracy Chapman. Ik vernoem hun namen wel maar echte toppers in het genre zijn het niet. De laatste jaren zijn er wat vrouwen bijgekomen maar in het grote verhaal van Dylan, Springsteen, Cash en Lennon blijft hun rol beperkt tot een voetnoot.” (KM/De Standaard)

 

© Vivat.be 2020