De eerste skinheads waren zwart

Er is tegenwoordig nogal wat te doen rond skinheads. Het zouden allemaal neo-nazi's zijn, extreemrechts tuig dat spuwt op andere rassen. Terwijl de eerste skinheads echt wel zwart waren, en de toonaangevende skinheads in de jaren '70 en '80 zich consequent profileerden als links en verdraagzaam.


De jongens hebben een kale kop (geschoren op drie millimeter), de meisjes (skingirls, skinbyrds) een Chelsea-kapsel, een feathercut (altijd met froufrou). Het grote misverstand over skinheads is ontstaan in de jaren ’80, toen rechtse jongeren en muzikanten zich de uiterlijke kenmerken toeeigenden. Tot dan bestond er geen enkele twijfel over de politieke voorkeur van de meeste skinheads, een cultuur die ontstaan was op het ritme van ska, rocksteady en vroege reggae. The Godfather of Ska Laurel Aitken wordt wel eens de original skinhead genoemd: kaal met een hoedje, en dan die snelle, opzwepende muziek.

De Engelse groep Symarip zou het woord skinhead geïntroduceerd hebben in de muziek. De eerste skinheads waren de dus (zwarte) rude boys, meestal van Jamaicaanse afkomst. In de jaren ’70 culmineerde de skinheadcultuur in de ska-revival rond het Two Tone-label van Madness, The Specials, Selecter en The Beat. Zwart en wit (blank) broederlijk in elkaar verstrengeld: dat was de boodschap van de typische styling van het label. Maar toen kwamen de naziskins of boneheads, die tegenover Rock Against Racism/Rock Against Fascism hun eigen Rock Against Communism poneerden. Symbolen: het hakenkruis en het Keltenkruis.


De meeste gewelduitbarstingen onder skinheads worden veroorzaakt door rechtse herrieschoppers maar beide strekkingen kunnen ook broederlijk naast elkaar leven, als afgesproken wordt om het niet over politiek te hebben. De echte skinheads laten zich in elk geval niet afschrikken door de rellen of de stigmatisering en weigeren te buigen voor de rechtse claims op hun kleding- en levensstijl. SHARP, vaak te zien op patches en buttons, staat trouwens voor Skinheads Against Racial Prejudice. Favoriete merken (rechts èn links!): Dr.Martens (boots), Fred Perry, Ben Sherman, Pitbull, Lonsdale...

De favoriete muziek van de skinheads, rechts, links of apolitiek, is oi. Een beladen synoniem, want vaak geïdentificeerd met white pride, white power-bands als het inmiddels ontbonden Skrewdriver (tot 1981 Tumbling Dice)en het Duitse Landser, enkele jaren geleden officieel verboden vanwege het aanzetten tot rassenhaat. Naam van die beweging: Blood & Honour, met als gewapende tak Combat 18. Beide groeperingen zouden al sinds de jaren ’90 niet meer bestaan.

    © Vivat.be 2020