De duurste platen aller tijden

Alleen dj’s en verzamelaars kopen tegenwoordig nog vinylplaten. En ze zijn soms bereid om daar heel veel geld voor te geven. Als u nog ergens zo’n ouwe single of LP hebt liggen, kijk dan toch maar eens de waarde na, op internet of in een gespecialiseerd magazine. Misschien is het wel een collector’s item.Het Engelse blad Record Collector bestaat 25 jaar en viert dat jubileum met een top 100 van de meest waardevolle platen aller tijden. Het gaat vooral om uitgaven van de jaren ’50, ’60 en ’70, dus de kans is niet denkbeeldig dat u er één of meer in huis hebt. De platen hoeven niet eens in de lijst te staan want de vinylmarkt is dank zij de organisatie van gespecialiseerde beurzen en de laatste jaren ook op internet (e-bay) explosief gegroeid. Voor onbekende jazz-, blues-, reggae- of hardrockplaten wordt tegenwoordig evenveel geld geboden als voor de grote namen.


Maar we houden ons voor het gemak (en omdat we die grote namen allemaal kennen) bij het overzicht van Record Collector. Op 93 staan twee platen van de Rolling Stones, de ene een promotiestuk, de andere nooit uitgebracht. Waarde: 1166 euro. Zo staan er wel meer onvindbare dingen in de lijst. Op 85 een interviewsingle van Ringo Starr (€1312), op 53 een testpersing van Jimi Hendrix’ Electric Ladyland, een nooit verschenen single van John Lennon, Woman is the nigger of the world, twee 78-toerenplaten van Elvis Presley uit 1960 en een obscuur project van Elton John (€1458), op 47 een uiterst zeldzame single van Pink Floyd (€1749) en hogerop ook nog platen van The Beatles, U2, The Beatles, Led Zeppelin, The Beatles, Pink Floyd, The Beatles, T-Rex, David Bowie, John Lennon & Yoko Ono.
De top 5 kennen we allemaal, zij het niet onder die namen of in die verpakking.


1. That ‘ll be the day/In spite of alle danger (The Quarry Men)
The wie? The Beatles toen ze zo nog niet heetten, in 1958. Nog geen Ringo maar wel John, Paul en George. Formaat 10” (tussen single en LP), 78 toeren. Geschatte waarde (maar eigenlijk onbetaalbaar): 150.000 euro. Dit unieke exemplaar, de originele acetaatplaat, is in het bezit van Paul McCartney zelf.
2. That ‘ll be the day/In spite of all danger (The Quarry Men)
Dezelfde nummers inderdaad, geperst op 25 45-toerensingles en 25 78-toerenplaten, door McCartney uitgedeeld als kerstcadeau. Geschatte waarde: 15.000 euro.
3. The Beatles (The Beatles)
De ‘dubbele witte’ uit ’68, maar dan in een andere, genummerde uitvoering. Tien exemplaren, waarvan nummer 2 in 1990 verkocht werd door een voormalige huisbaas van John Lennon. De manager van Apple, het platenhuis van The Beatles, heeft nummer 1 in zijn bezit. Waarde: 15.000 euro. Ook de tweede persing (11 tot 1000) en de exportversies van de dubbele LP zijn een paar duizend euro waard.
4. God save the queen (Sex Pistols)
Op het A&M-label, en daar lag de punkgroep al buiten voor de plaat was uitgebracht (1977). 300 exemplaren overleefden het debacle, waarvan een deel pas in 1998 werd teruggevonden. En prompt uitgedeeld als gouden handdruk aan dezelfde kaders die de groep destijds de deur hadden gewezen. 7500 euro.
5. Bohemian Rhapsody (Queen)
Een speciale blauwe vinyleditie van wat volgens een hele generatie het mooiste popnummer aller tijden is. Zou eigenlijk paars moeten geweest zijn. 7500 euro als u één van de 200 exemplaren op de kop wil tikken.

Ook te lezen

E-Bay (verkoop per opbod)

The Beatles

    © Vivat.be 2020