Candy Dulfer gooit nieuwe cd op de markt

De release van de nieuwe cd 'Right in my soul' van de Nederlandse saxofoonsensatie Candy Dulfer is voorzien voor 28 april 2003. Op haar persoonlijke website kun je dagelijks kennismaken met een ander nummer van deze nieuwe cd. Op dit nieuwe album ook een bijdrage van de bekende tenorsax van Maceo Parker. Maak kennis met de wonderlijke wereld van Candy Dulfer.


Een internationale ster


Candy Dulfer werd geboren op 19 september 1969 in Amsterdam als dochter en enig kind van saxofonist Hans Dulfer. Nadat ze eerst voor de drums opteerde schakelde Candy op zevenjarige leeftijd over naar de altsaxofoon. Pas veertien jaar oud richtte ze al haar eerste groepje op, Funky Stuff. Candy bleek een echt natuurtalent en mocht al op jonge leeftijd meespelen op albums van bekende artiesten als Herman Brood.

In 1988 volgde ook al snel de grote doorbraak toen ze met Dave Stewart van The Eurythmics 'Lily was here' maakte voor de Nederlandse speelfilm 'De Kassière'. Het nummer werd als single uitgebracht en was meteen een schot in de roos. In tal van Europese landen stootte het nummer onweerstaanbaar door naar nummer 1. In Groot-Brittannië strandde het in uitgesteld relais op nummer 6 en in de Verenigde Staten op nummer 11.

Candy Dulfer genoot vervolgens het privilege om in het Nederlandse luik van de Lovesexy-tour van Prince het voorprogramma te verzorgen. Prince was zo onder de indruk dat ze een bijdrage mocht leveren voor zijn volgende album Graffiti Bridge en de soundtrack die hij voor Batman schreef.

Candy Dulfer behoorde in een mum van tijd tot de meest gevraagde muzikanten. Van haar eerste plaat 'Saxuality' gingen vervolgens meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank en ze greep nipt naast een Grammy Award. In de volgende jaren werkte ze met een rits sterren uit de muziekwereld samen en dit zowel in de studio als op het podium. Een greep uit het rijtje : Prince, Dave Stewart (The Eurythmics), Van Morrison, Pink Floyd, Maceo Parker, Aretha Franklin, Chaka Khan, George Duke, Blondie, Angie Stone, The Time, Alan Parsons, Pee Wee Ellis, Herman Brood,...


Ze bleef evenwel ook zelf platen maken. Na 'Saxuality' volgden 'Sax-ago-go' (1993), 'Big Girl' (1995) en 'For The Love of You' (1997). In 2002 tourde Candy Dulfer trouwens opnieuw met Prince door de Verenigde Staten.

Right in my soul

Op een live-cd (Live in Amsterdam - 2001) en een eerste duo-plaat (Dulfer/Dulfer - 2002) met vader Hans Dulfer na was het al van 1997 geleden dat Candy Dulfer nog een nieuwe plaat uitbracht. 28 april 2003 is dan ook een lang verwachte datum voor de vele fans die deze Nederlandse jazzlady in de loop der jaren vergaarde. De release zal gevierd worden met een speciale releaseparty in de Amsterdamse Panama club.

Op dit nieuwe album zal je kennismaken met een reeks originele pareltjes, maar er werd ook één cover weerhouden : 'Valdez in the country' van Donny Hathaway. Op dit nummer speelt Maceo Parker trouwens een prachtige solo. Deze tenorsax is dus te horen op Candy's nieuwe schijf, maar omgekeerd leverde Candy Dulfer ook een bijdrage voor de nieuwe plaat van Maceo Parker (Made by Maceo).

De prachtige stem van de Nederlandse schone wordt als vanouds kundig begeleid door de leden van haar vaste groep muzikanten (Funky Stuff). Al even volleerd blijft ze met haar solo's op de saxofoon de harten van de luisteraars beroeren. Je kan op de muziek van Candy Dulfer ook moeilijk een label plakken. Het geheel doet dan wel jazzy aan, maar la Dulfer wist steeds al nieuwe stijlen te combineren en zich eigen te maken. Vleugjes R&B fusioneren dan ook mooi met andere stijlen zoals jazzdance en fusion jazz.

Op haar persoonlijke website kan je elke dag een ander nummer uit haar nieuwe cd beluisteren. Overtuig jezelf nog maar eens van de onmiskenbare kwaliteiten van de saxofoniste en zangeres waarvan Prince in het nummer 'Partyman' zei : "When I want sax I call Candy". Deze website is overigens van uitstekende kwaliteit, want je vindt er een overvloed aan info en extra's. Je kan ook nummers beluisteren uit haar vorige albums.


Paul Willems
© Vivat.be 2020