Bob Marley wordt 60 (en verhuist naar Ethiopië)

Op 6 februari wordt Bob Marley 60 jaar. Dat hij al 24 jaar dood is, vinden de rasta’s van bijkomend belang, want net als hun keizerlijke godheid Haile Selassie van Ethiopië (vermoord in 1974) moet ook hun muzikale idool van Jah zonder twijfel het eeuwige leven hebben gekregen. En toch was Marley maar een gewone mens als u en ik.


Bob Marley was uiteraard een geweldige zanger en songschrijver. Dat had hij midden jaren '60 al bewezen met The Wailing Wailers, een gezelschap van vijf zangers en twee zangeressen, dat in Jamaica een hele resem hits scoorde in de ska-traditie, de snelle voorloper van de reggae. Maar in de tweede helft van de sixties stokte de carrière van Bob Marley. Jamaica was nog niet hot, reggae bestond nog niet. Marley had zijn lot niet meer in eigen handen, en dat is hem later wel vaker overkomen.

• In 1966 verhuist Bob Marley van Kingston, Jamaica naar Wilmington, Delaware (VS), zijn moeder achterna. De muzikale carrière van The Wailers komt maar niet van de grond, Bob is pas getrouwd (met Rita) en er moet brood op de plank komen. Bob Marley neemt een job aan in de plaatselijke Chrysler-fabriek.
• Londen, 1972. Platenbaas Chris Blackwell is op zoek naar een reggaester met internationale uitstraling. Jimmy Cliff weet hij niet te strikken, maar dan stelt een manager Bob Marley aan hem voor. Die manager, Brent Clarke, zal reggae begin jaren ’80 een flinke boost geven in België, met een platenwinkel, een club en de eerste grote concerten in Hof ter Lo.
• Bob Marley een vredevolle rastaman? Zijn manager Don Taylor vertelt in z’n biografie dat Marley hem ooit bedreigd heeft met een revolver en altijd kon rekenen op gewapende aanhangers.
• Gestorven aan hersenkanker? In 1976 liep Bob Marley tijdens een voetbalwedstrijdje in Frankrijk een teenblessure op. Die hij nooit heeft laten behandelen, ondanks herhaalde waarschuwingen van specialisten. De kankercellen die toen al werden gedetecteerd zouden later uitzaaien naar de hersenen.
• Eind vorig jaar liet Rita Marley weten dat ze de resten van Bob Marley wil laten overbrengen naar Ethiopië, het Beloofde Land. Jamaica wil Hem dan weer uitroepen tot nationale held. De definitieve heiligverklaring is nabij.

* Bob Marley Birthday Bashment, met Dillinger, The Abyssinians en Panache (Culture) Plays Bob. Zaterdag 12 februari, Cultuurcentrum de Werft, Geel. Info: www.dewerft.be

* Bob Marley Foundation

© Vivat.be 2020