Air Guitar

We namen allemaal wel eens een gitaar ter hand om er een oorverdovende gitaarsolo mee te demonstreren. Ook al bestond die gitaar dan alleen in onze verbeelding. Geen reden tot schaamte: Joe Cocker deed het ons voor, en speelde op Woodstock in 1969 al een legendarisch stukje luchtgitaar.


Luchtgitaar is een techniek die erin bestaat de bewegingen van een gitarist na te doen zonder over een instrument te beschikken. Een goedkope oefening voor iedereen die de gitaarheld wil uithangen en Jimi Hendrix, Jimmy Page of Angus Young wil imiteren. Een enkeling waagt zich zelfs aan Alvin Lee (Ten Years After), de meest vingervlugge gitarist uit de rockgeschiedenis.

Sinds 1996 vindt er in het Finse Oulu elk jaar een wereldkampioenschap luchtgitaar plaats. Niet minder dan 24 landen namen deel aan de editie 2008. Het was de Amerikaan Craig 'Hot Lixx Hulahan' Billmeier die met de felbegeerde titel naar huis ging.

Een kampioenschap in België

Initiatiefnemer Raphaël Monnanteuil is 37 en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het spelen van luchtgitaar. Zijn idee om een Belgisch kampioenschap in te richten was zowel ludiek als serieus bedoeld. Hij vond onmiddellijk enthousiaste zaaluitbaters die een manche van het kampioenschap bij hen wilden laten doorgaan, en net zo makkelijk partners voor de sponsoring.

Het Belgisch kampioenschap 2009 wordt voorafgegaan door zes regionale halve finales, die plaatsvinden tussen februari en juni. De grote finale gaat door in juli. De steden waar de preselecties in 2009 plaatsvinden zijn Antwerpen, Brussel, Kortrijk, Luik, Templeuve en Verviers. Uit elke preselectie komt een winnaar, en deze meet zich dan met de vijf andere op het nationaal kampioenschap dat doorgaat op het festival van Dour, op 18 juli 2009. Naast een prachtige en vooral échte gitaar krijgt de winnaar een ticket all-in naar Finland om daar de Belgische kleuren te gaan verdedigen in augustus.

Iedere deelnemer krijgt 60 seconden de tijd om zijn kunsten te tonen op het podium, op muziek naar eigen keuze, voor een joelende menigte en een professionele jury. De Air Guitarists worden beoordeeld op originaliteit, op hun vermogen één te worden met de muziek, op hun technische kwaliteiten en op de artistieke totaalindruk van hun optreden. De vijf kandidaten die het beste scoorden, gaan door naar de volgende ronde waar ze hun Air Guitar in het rond kunnen zwaaien op de tonen van een opgelegd nummer. Hier worden de ze opnieuw op beoordeeld, en wie de beste punten haalt, wordt Air Guitarist van de avond. De winnaar krijgt, naast een hoop geschenken, een ticket voor de superfinale in juli. 

 

Deze laatste preselectie zal plaatsvinden op 13 juni 2009 in de Spirit of 66 in Verviers (Place du Martyr, 16 - 4800 Verviers). Inschrijven is gratis op

www.airguitarbelgium.com
. De inkom is gratis voor iedereen.

Sites over Air Guitar

 • Air Guitar World Championship:
  www.airguitarworldchampionships.com
 • Air Guitar France:
  www.airguitarfrance.com
 • Air Guitar Belgium:
  www.airguitarbelgium.com
 • German Air Guitar Federation:
  www.germanairguitarfederation.de

De sterren van de onzichtbare gitaar

Met een link naar hun site of naar een video:

 • Craig 'Hot Lixx Hulahan' Billmeier (USA),
  Air Guitar World Champion 2008
 • Monkey Boy (Frankrijk):
  www.myspace.com/airmonkeyboy
 • Michael 'Destroyer' Heffels (Nederland):
  Air Guitar World Championship 2006
 • Tarquin 'The Tarkness' Keys (Nieuw-Zeeland):
  Air Guitar World Championships 2004
 • Romain 'Sideburn' Lesaffre (Frankrijk):
  Air Guitar World Championships 2006
 • Katharina Tomaschek (Duitsland):
  katharinatomaschek.wordpress.com
 • Ochi 'Dainoji' Yosuke (Japan):
  Air Guitar World Championships 2007

Philippe Allard

© Vivat.be 2020