Sue Williamson

Aids, geweld, de apartheid en de plaats van vrouwen in de samenleving spelen een centrale rol in het oeuvre van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Sue Williamson. Een krachtig oeuvre overigens, geëngageerd en politiek.


Sue Williamson werd geboren in 1941 in het Engelse Lichfield. Haar familie emigreerde naar Zuid-Afrika in 1948, het jaar waarin het Apartheidsregime geïnstalleerd werd. Van 1963 tot 1965 volgde ze les bij de Art Students League in New York en in 1983 volgde ze les op de Michaelis School of Fine Arts in Kaapstad. Haar werk zit vol verwijzingen naar de geschiedenis van Zuid-Afrika, maar ook naar persoonlijke belevenissen.

Vanaf de jaren zeventig was ze sterk geëngageerd in de strijd tegen de Apartheid en produceerde een sterk, gevoelig en zelfs gewelddadig oeuvre, dat tegelijkertijd plastisch zeer zuiver was en getuigenis wou afleggen van de verschillende facetten van het Apartheidsregime. Tijdens de post-apartheidperiode van de jaren negentig ging het werk van Sue Williamson de geest van vernieuwing en hoop vertalen die de Zuid-Afrikaanse samenleving overspoelde.

Foto's, constructies die vertrekken van archiefdocumenten of van op vernielde werkplaatsen gerecupereerde voorwerpen, videofragmenten, dit zijn haar geliefde media om de geschiedenisvervalsing, de uitsluiting, het geweld, het belang van herinneringen en het geheugen, de plaats van vrouwen en recent ook de catastrofale, woekerende aids-epidemie te evoceren.

De tentoonstelling over Sue Williamson die momenteel doorgaat in het kader van Africalia 2003 in het Brusselse Centrum voor Hedendaagse Kunst draait rond 4 recente reeksen werken : "From the inside", een serie foto's in verband met aids, "Can't forget, can't remember", een interactieve video-installatie rond het thema van de Waarheidscommissie (Truth & Reconciliation Commission), "Truth Games", multimediapanelen die een beeld geven van het geweld tijdens het Apartheidsregime, "For thirty years next to his heart", een constructie die het beruchte "apartheidspaspoort" illustreert. Foto's van andere werken en constructies worden aan het publiek voorgesteld en geven zo een beeld van het volledige oeuvre van deze kunstenares.
Sue Williamson was reeds aanwezig op talrijke internationale kunstmanifestaties zoals de Biënnale van Johannesburg in 1995 en 1997, de Biënnale van Venetië in 1993, deze van Sydney en Havana in 1992 en heeft verder deelgenomen aan verschillende grote groepstentoonstellingen in prestigieuze Europese en Amerikaanse musea.


Praktisch

Sue Williamson
Nog tot 14 juni 2003 : van maandag tot vrijdag van 10u tot 13u en van 14u tot 17u; zaterdag open van 13 tot 18u
Ingang gratis. Mogelijkheid tot aankoop van een catalogus met cd-rom (Engels, Frans, Nederlands) voor de prijs van 20 euro.

Centre d'Art Contemporain
Nerviërslaan 63 - B - 1040 Brussel
Tel. 02/735.05.31 of 02/735.66.49
Fax 02/735.51.90


Jiri Pragman
© Vivat.be 2020