Museum van Tervuren verwelkomt de Omo

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: wie is er nog nooit geweest, al was het maar op schooluitstap? Sterker nog: moeten we er niet allemaal minstens één keer geweest zijn om onze geschiedenis te kennen? Laat de tentoonstelling over de herdersvolkeren uit de Ethiopische Omo-vallei een hernieuwde aanleiding zijn.


Het

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
ligt op amper 15 km van Brussel, temidden prachtige Franse tuinen. Die zijn op zich al een bezoekje waard. In zulke omgeving zocht de beau monde vroeger rust en ontspanning.

Het museum zelf kan pronken met unieke collecties op het domein van natuur- en menswetenschappen en het is ook een wereldcentrum voor onderzoek en verspreiding van kennis, dat bijdraagt tot een beter begrip van Afrika.

Herders en design

In de tijdelijke tentoonstelling Herders & design zien we hoe herdersvolkeren van de Omo-vallei (Zuidwest-Ethiopië) ondanks hun harde overlevingsstrijd toch nog opmerkelijk veel aandacht besteden aan esthetiek en design van de gebruiksvoorwerpen. Haartooi, versieringen en kledij dragen visuele codes die de identiteit van de groep en zelfs van de individuele persoon weergeven. 

De tentoonstelling toont naast veldfoto’s van de Omo-vallei en zijn bewoners ook een 60-tal indrukwekkende foto’s van de bekende fotograaf Hans Silvester. Verder worden etnografica tentoongesteld uit de unieke collecties van het Museum. 

Meer info

Het museum van Tervuren op Vivat

 

© Vivat.be 2020