Met Google Earth naar het museum

Je hoeft tegenwoordig niet meer naar Madrid om de Tuin der Lusten te zien, of andere meesterwerken uit de kunstgeschiedenis. Google Earth brengt je dichter bij de schilderijen in het Prado dan de bezoekers in het echte leven.


 

Zo mooi, scherp en gedetailleerd heb je de topwerken in het Prado nog nooit gezien. 14.000 megapixels, het resultaat van 8000 foto's op hoge resolutie.

Google Earth
downloaden, 3D-optie activeren, en je bent vertrokken.

Voorlopig stelt het Prado online 14 schilderijen tentoon, vooral van Vlaamse en Hollandse meesters. Rubens, Rembrandt, Van der Weyden, Hiëronymus Bosch. Vooral de Tuin der lusten van Bosch is een openbaring, met de talloze kleine scènes en haast onooglijke maar wel perfect afgewerkte details. En dat kun je vanaf nu dus allemaal thuis bekijken en bestuderen, in- en uitzoomend, drankje bij de hand, zonder de gebruikelijke drukte in de musea.

Het initiatief van het Prado opent een heel nieuwe wereld van virtueel toerisme. Steeds meer musea zullen hun kunstwerken op gelijkaardige wijze tentoonstellen en uitdragen over de hele wereld. Of hoe Google de kunst democratiseert. (KM)

© Vivat.be 2020