Kunstenfestival aan de kust: 2003 Beaufort (5 april tot 28 september 2003)

Deze lente en zomer kun je aan de kust terecht voor een interessant kunstenfestival. De organisatoren willen mooi (Beau) en sterk (fort) uit de hoek komen en in negen badplaatsen doen hedendaagse kunstenaars hun ding met de zee als leidraad. Er worden meer dan 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland verwacht. Een ideale gelegenheid om wat kunst en cultuur op te snuiven voor mensen die hun vakanties aan zee doorbrengen, maar ook een leuk idee voor een daguitstap naar zee.


Negen kustgemeenten verlenen hun medewerking aan het kunstenfestival : De Panne, Sint-Idesbald, Koksijde, Oostduinkerke, Nieuwpoort,
iddelkerke, Westende, Oostende, De Haan, Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist. In elk van deze steden vinden manifestaties plaats. Monumentale constructies langs de kustlijn verwijzen naar de vuurtorens die de schepen vroeger veilig de haven deden bereiken. In de gemeenten zelf vind je overal grote borden met foto's van de zee en het leven aan zee. In sommige kustgemeenten worden speciale arrangementen rond Beaufort 2003 aangeboden, waarbij een verblijf gecombineerd wordt met een voordeelpas voor de tentoonstellingen.


Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee

Meer dan 100 kunstenaars gaan tijdens deze maanden aan de slag in de negen kustgemeenten, waarbij ze een interessant kunstenparcours zullen aanleggen. Geïnspireerd door de nabijheid van de zee en de typische karakteristieken van de kuststreek zullen ze originele kunstwerken maken die her en der in de deelnemende gemeenten neergepoot worden. Hiernaast organiseert men dan ook nog eens een tentoonstelling rond de ontstaansgeschiedenis van de kunstwerken met uitleg over het concept, foto's,... Hierbij krijg je dus een overzicht van het oeuvre en het project van de deelnemende kunstenaars, waaronder Jan Fabre, Panamarenko, Roger Raveel en Wim Delvoye.

Allerlei kunstvormen zullen dus in deze negen gemeenten opduiken. Van sculpturen over constructies tot videoprojecten en nog veel meer vormen van kunstuitingen.


Marines in Confrontatie

In het PMMK (Museum voor Moderne Kunst) in Oostende wordt de plat de résistance geserveerd. De tentoonstelling 'Marines in Confrontatie' vormt het hoogtepunt van het kunstenfestival en elke festivalganger moet het PMMK dan ook aandoen of zelfs als uitvalsbasis gebruiken. In de tentoonstelling confronteert men een assortiment zeezichten van hedendaagse en moderne kunstenaars, zoals Gerhard Richter en Miquel Barcélo, met zeezichten van grote meesters uit de 19de en 20ste eeuw zoals Monet, Ensor, Permeke, Turner en Magritte.

Deze aanpak levert een mooie overzichtstentoonstelling op met een leerrijke confrontatie van technieken en stijlen.


Praktische informatie

Info: Tel. +32 (0)70 22 50 04
info@2003beaufort.be

www.2003beaufort.be

www.pmmk.bePaul Willems
© Vivat.be 2020