Het Antwerpse Museum Mayer Van den Bergh

Op een blauwe maandag kwam ik bij een bezoek aan de stad Antwerpen eens terecht in het Museum Mayer Van den Bergh in de Lange Gasthuisstraat. Vermits ik mij nog herinnerde uit mijn studentenjaren dat hier het beroemde schilderij "Dulle Griet" van Pieter Brueghel de Oude bewaard en tentoongesteld werd, wilde ik natuurlijk met eigen ogen per se dit meesterwerk aanschouwen. Groot was mijn teleurstelling dat dit wegens restauratiewerken aan het schilderij op dat moment onmogelijk was. Intussen kan je het schilderij opnieuw gaan bewonderen en dat heb ik dan ook gedaan.


Het Museum Mayer Van den Bergh herbergt de collectie van de kunstverzamelaar Fritz Mayer Van den Bergh (°1858 - +1901) en het gebouw werd pas na zijn dood opgetrokken in renaissancestijl. Deze kunstverzamelaar haalde heel wat topwerken terug naar Antwerpen. De collectie wordt er nog in zijn geheel bewaard en de belangrijkste stukken worden aan het publiek getoond. Het museum is misschien minder bekend dan de grote Antwerpse en Brusselse musea, maar zeker niet minder de moeite waard. Met meer dan 3000 stukken in de collectie moet het Museum Mayer Van den Bergh niet onderdoen.

De collectie bestaat voornamelijk uit werken uit de 12de tot 18de eeuw : schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, verluchte handschriften, zilverwerk, ivoor, porselein, (wand)tapijten, glaswerk, meubelen,... In de collectie zitten evenwel ook kunstvoorwerpen die teruggaan tot de Romeinse tijd. De kunstwerken staan tentoongesteld in de kamers van het huis, die op een historisch verantwoorde manier ingericht werden met authentieke meubelen en voorwerpen uit de collectie (zoals de huiskamers van patriciërs er moeten hebben uitgezien in de 15de en 16de eeuw).

Een belangrijk deel van de collectie bestaat uit kunstwerken van Vlaamse Primitieven en Renaissancekunstenaars. Je vindt er onder meer werken terug van Pieter Brueghel, Jan Brueghel I, Quinten Metsijs, Cornelis de Vos, Pieter Aertsen en Jan Mostaert. Verder heb je een aantal topstukken, zoals een "Madonna met kind" van de hand van een anonieme Brugse kunstenaar.

De trots van het museum is het schilderij "Dulle Griet" van Pieter Brueghel de Oude. Fritz Mayer Van den Bergh ontdekte dit schilderij per toeval op een veiling in Keulen en zag onmiddellijk de waarde ervan in. Met het oog van de kenner stelde Fritz al snel vast dat het werk dat hij voor een appel en een ei op de kop had getikt van de hand van Brueghel was. "Dulle Griet", symbool van oorlog en ellende, genoot al snel een wereldwijde bekendheid. Het schilderij kan je gaan bewonderen op de bovenverdieping van het Museum Mayer Van den Bergh. Het schilderij grijpt je in ieder geval als toeschouwer naar de keel.

Wie een bezoekje wil brengen aan het museum, moet er wel rekening mee houden dat het museum gedeeltelijk sluit vanaf 1 september 2003 tot 31 juli 2004. In die periode zal het museum uitgebreid worden met enkele zalen (o.m. een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en een publieksruimte met zitplaatsen waar men publicaties kan raadplegen). Goed nieuws is dat de Brueghel-zaal waar de Dulle Griet en de Twaalf Spreuken tentoongesteld worden steeds voor het publiek toegankelijk zal blijven. Ook de zalen van het gelijkvloers met de schilderijencollectie uit de 17de eeuw zal toegankelijk blijven voor het grote publiek. De toegangsprijs zal aangepast worden.


 

Praktische info

Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen
tel. : +32 (0)3 232 42 37
fax : +32 (0)3 231 73 35
E-mail :

museum.mayervandenbergh@stad.antwerpen.be


Alle dagen open van 10 tot 17u, behalve op maandag en officiële feestdagen (1 en 2 januari, 1 mei, O.L.H Hemelvaart, 1 en 2 november, en 26 december).


Toegangsprijzen :
Individuele bezoekers : € 4,00; € 5,00 voor combinatieticket kunstmusea (Museum Mayer van den Bergh, Rubenshuis)

Reductie: € 2,00; € 2,50 (combinatieticket kunstmusea: Museum Mayer van den Bergh, Rubenshuis); CJP-lidkaarthouders, studenten, groepen (vanaf 15 deelnemers), +3-pashouders, werkzoekenden, BIG-kaarthouders, WIGW, IKV-museumkaarthouders

Gratis: -18 jarigen, schoolgroepen, leden nationale museumverenigingen, ICOM-kaarthouders, stadsgidsen, begeleiders van blinden en van rolstoelgebruikers, Antwerpse jeugd- of bejaardenverenigingen in groep, inwoners van Antwerpen, personeelsleden van Antwerpse musea, "Vrienden" van Antwerpse musea, lidkaarthouders Sodipa


Paul Willems
 

© Vivat.be 2020