Een Antwerpse zomer met Panamarenko

Deze zomer worden er in Antwerpen verschillende tentoonstellingen georganiseerd rond de persoon en het oeuvre van de bekende kunstenaar Panamarenko. Deze rasechte Antwerpenaar woont en werkt nog steeds "in 't stad", maar zijn werken worden over de hele wereld tentoongesteld. Iedereen kent natuurlijk de typische stijl en sculpturen van Panamarenko. Deze zomer kan je ze gaan bewonderen.


Alles leren - alles kunnen - alles doen


Tot eind augustus staan de zomermaanden in Antwerpen in kunstopzicht dus in het teken van Panamarenko. Er worden op verschillende plaatsen in de stad vier afzonderlijke manifestaties georganiseerd rond de kunstenaar. Drie tentoonstellingen vinden respectievelijk plaats in het Rubenshuis, de Antwerpse Luchtschipbouw en het Museum voor Hedendaagse Kunst van Anwerpen (MuHKA). Daarnaast werd op 22 mei 2003 een monument onthuld op het Sint-Jansplein met op de sokkel een sculptuur van de hand van Panamarenko : Pepto Bismo 2003.


De verschillende tentoonstellingen

PEPTO BISMO 2003
Dit bronzen beeld werd op 22 mei 2003 onthuld op het Antwerpse Sint-Jansplein. Het beeld stelt een piloot in de uitrusting van een vliegenier voor, die op zijn rug een soort propeller draagt. Panamarenko schonk het beeld aan de stad Antwerpen. Vanaf nu kan je dit monument dus gaan aanschouwen op het Sint-Jansplein, in de wijk waar de kunstenaar nog steeds woont en werkt.

ORIGINELE WERKEN : Bing II e.a.
Voor een speciale tentoonstelling met originele constructies van Panamarenko kan je terecht in de Antwerpse Luchtschipbouw. In de eerste plaats vind je er nieuwe werken zoals de vliegende schotel "Bing II" en de reuzenspin "Aragna". Daarnaast is er ook een kleine tentoonstelling gewijd aan Panamarenko's werk uit de jaren '60 en de happeningcultuur met onder meer een nieuwe portfolio "Milkyways & Happenings", een map met zeven collages.

Adres : Antwerpse Luchtschipbouw, Karel Geertsstraat 2b, B-2140 Antwerpen (Borgerhout)

TEKENEN EN REKENEN
Voor het eerst in de geschiedenis wordt in het bekende Rubenshuis plaats geboden aan het werk van een hedendaagse kunstenaar. Het hoeft geen verwondering te wekken dat deze eer te beurt valt aan de Antwerpse levende legende Panamarenko. De tentoonstelling in het Rubenshuis biedt een greep uit de tekeningen en ontwerpschetsen vanaf de jaren zeventig tot vandaag en geeft zo een beeld van Panamarenko's oeuvre. Naar aanleiding van deze tentoonstelling in het Rubenshuis verschijnt er aansluitend ook een kunstenaarsboek. "Tekenen en rekenen" bevat tekeningen en studies die inzicht verschaffen in de wereld van Panamarenko. De kunstenaar was zelf betrokken bij de samenstelling van het boek : hij schreef sommige teksten en stond mee in voor de vormgeving. Het boek is te koop in de bookshop van het Rubenshuis (kostprijs : 75 euro).

Adres : Rubenshuis, Wapper 9-11, B-2000 Antwerpen

MULTIPLES 1966-2003
In het Museum voor Hedendaagse Kunst van Antwerpen (MuHKA) kan je deze zomer een tentoonstelling bezoeken die een overzicht geeft van alle "multiples" van Panamarenko. In de marge worden nog twee tentoonstellingen georganiseerd die hierbij aansluiten : rond de kunstenaars Martin Kippenberger en Robert Filliou. Verder stukken uit het Panamarenkoarchief.

Adres : MUSEUM VOOR HEDENDAAGSE KUNST ANTWERPEN (MuHKA), Leuvenstraat 32, B-2000 Antwerpen


Meer informatie

Voor tarieven, tickets en meer info kan je terecht op
www.panamarenko.info
of telefoonnummer 03/232.01.03.


Paul Willems
© Vivat.be 2020