Minder sigaretten, evenveel rokers?

In een recente studie onthult het OIVO dat het aantal rokers in België nog steeds gelijk blijft, ondanks de inspanningen van de overheid om te strijden tegen tabaksconsumptie. Wie zijn die rokers? En hebben ze de intentie om te stoppen?


Een van de initiatieven van de overheid in de strijd tegen het gebruik van tabak is het verbod op roken in cafés, restaurants en nachtclubs. En een andere poging om het aantal rokers te verminderen: de morbide foto’s op de sigarettenpakjes om duidelijk te maken dat tabak doodt.

Wat zijn de resultaten van die initiatieven? Het OIVO heeft er een onderzoek naar uitgevoerd en kwam tot eerder ontgoochelende conclusies.

De verkoop van tabak is vorig jaar inderdaad verminderd, zowel bij sigaretten (-12 %) als bij roltabak (-8 %), maar het aantal rokers is gelijk gebleven. Vandaag rookt 20 % elke dag, en dat is 3 % meer dan in 2010. Wie zijn die rokers? Het merendeel is tussen 30 en 39 jaar. In die leeftijdsgroep is het aantal rokers altijd groter dan het gemiddelde. De jongsten, tussen 15 en 29 jaar, zijn met minder, maar roken wel 10 % meer dan gemiddeld. Het aantal rokers van boven de 50 jaar vermindert beetje bij beetje.

Interessant om zien is dat er meer rokers zijn bij de mannen en bij de inwoners van de provincies Limburg en Luik! Omgekeerd zijn er minder vrouwen, 65-plussers en inwoners van Waals-Brabant en Henegouwen die roken.Er wordt ook flink minder gerookt in de Waals steden dan in Brussel of de Vlaamse steden: 21 % tegenover 28 % in Brussel en 30 % in Vlaanderen.

En zijn er ook rokers die van plan zijn om te stoppen? Eén roker op twee zegt ermee te willen ophouden in de nabije toekomst, maar slechts één op zes is echt vastberaden. Tussen 40 en 64 jaar is de motivatie het grootst.

Vaststelling van het OIVO: het tabaksgebruik stabiliseert. Slechter nog, de jeugd heeft nog steeds de boodschap niet begrepen, en rookt alsmaar frequenter.En dit allemaal ondanks de inspanningen van de overheid. De oplossing? Volhouden natuurlijk, en hopen dat de toekomst verandering brengt.

Lees de volledige studie: Tabaksconsumptie.

http://www.oivo.be/files/nl/5564nl.pdf

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020