Milieuvriendelijke condooms?

Vandaag de dag bestaan er milieuvriendelijke condooms! Deze beschermen niet alleen onze gezondheid maar ook het milieu. Sommige merken schenken ook aandacht aan de financiële situatie van de rubberplanters. 


Zijn condooms niet altijd gemaakt uit natuurlijke stoffen? Ja hoor. Condooms zijn inderdaad gemaakt van latex, een hernieuwbare grondstof die van de rubberboom komt.

Dan zijn ze toch milieuvriendelijk? Bijna. Condooms worden vaak versterkt met giftige stoffen. Sommige merken gebruiken bijvoorbeeld dimeticon als smeermiddel. Dit materiaal is niet biologisch afbreekbaar, schadelijk voor het milieu en dus ook op een indirecte manier slecht voor onze gezondheid. De meeste condooms worden ook met chemische componenten behandeld om de kwaliteit te verzekeren, maar ook voor meer commerciële redenen: condooms kopen we liefst in alle vormen, kleuren en geuren.

Uitgebreide veiligheidsnormen

Als je condooms koopt, moet je letten op de kwaliteitsnorm. De Europese CE-norm is sinds 1998 verplicht voor alle condooms die in Europa verkocht worden. Het garandeert dat het product voldoet aan een minimumniveau van kwaliteit. De Franse NF-norm is een beetje strenger, maar nu de EU-norm verplicht is, wordt ze meestal niet meer gebruikt.

De beste keuze is de RFSU-norm. Deze is gemaakt door een Zweedse vereniging voor seksuele voorlichting. Ze is strenger dan de ISO- en Europese normen op het gebied van weerstand en veroudering, maar zorgt er ook voor dat alle stoffen die aan de latex toegevoegd worden natuurlijk zijn en dat alle behandelingen en wasbeurten ook met natuurlijke producten worden uitgevoerd.
Verschillende merken voldoen aan deze standaard.

Fairtrade bestaat ook

Sommige merken van condooms krijgen ook een fairtradelabel, zoals de Duitse merk Lümmel Tüten (French Letter/Love Pack). Dit zorgt ervoor dat de rubberplanters op een eerlijke manier werden betaald en dat de rubber uit een duurzaam beheerd bos komt. Je vindt het merk in biologische winkels, maar ook op het internet.

Meer info:

www.frenchlettercondoms.co.uk

www.intimy.fr

Melody De Visscher

 

© Vivat.be 2020