Met de fiets? Ok, maar dan elektrisch!

Je neemt je voor om je CO2-uitstoot te verminderen door een fiets te kopen, maar je wordt geconfronteerd met het feit dat je geen twintig meer bent? Je twijfelt aan je capaciteiten om een helling te beklimmen of met je boodschappen op de fiets thuis te geraken? Gelukkig bestaat er een oplossing: de elektrische fiets!


De elektrische fiets is bestemd voor ouderen, mensen met een handicap of ouders met een kind. De anderen die in een elektrische fiets investeren, zijn gewone fietsers die hun inspanningen willen verminderen. Hoezo ‘verminderen’? Welja, een elektrische fiets is een steun om een helling op te geraken of wanneer er een sterke tegenwind is. Je moet de resterende tijd wel nog trappen. Als de fiets al het werk voor jou deed, zouden we over een bromfiets spreken!

Een elektrische fiets of fiets met elektrische steun kies je zorgvuldig. Hij moet dezelfde kenmerken hebben als een echte fiets, maar met enkele verschillen. Hij moet bijvoorbeeld over een sterk fietsframe beschikken en een sterkere fietssteun hebben die z'n gewicht kan dragen.

Een specialist kan je zeker helpen om de juiste keuze te maken. Hij kent zijn product, kan je adviseren en is ook een hulp voor het onderhoud en de naverkoop. Sommige supermarkten hebben aantrekkelijke promoties, maar bieden dezelfde dienst niet.

Een specialist zal zich bijvoorbeeld informeren over je behoeften en de juiste vragen stellen. Ben je van plan om elke dag naar het werk te fietsen? Wil je dit combineren met het openbaar vervoer? Wil je een fiets die in de kofferbak van je auto past? Of ben je daarentegen geïnteresseerd in een fiets om te wandelen? Heb je hulp nodig voor de eerste minuten of gewoon om een helling op te kunnen? Aan de hand van je antwoorden zal de verkoper een aangepast model vinden.

Over prijs gesproken, een elektrische fiets kost tussen 1300 euro en 2700 euro. Daarnaast moet je ook de prijs van een reservebatterij rekenen. Deze kan tot 670 euro oplopen.

Tot slot is een elektrische fiets ook een zuinige en milieuvriendelijke aankoop. Voor een dertigtal kilometer per dag geef je amper 10 euro per jaar uit. De CO2-uitstoot is bijna nul.

Meer info: Test-Aankoop, de Belgische consumentenorganisatie, heeft een dossier over elektrische fietsen. 

http://www.test-aankoop.be/moto-s-en-fietsen/elektrische-fietsen-s518713.htm

Het adres van een specialist:
www.solexworld.fr

Melody De Visscher

 

 

© Vivat.be 2020