Leef gezond: leef langer!

Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat mensen die niet roken, een goed gewicht hebben, voldoende bewegen en gezond eten, langer leven dan degene die dat niet doen. Opmerkelijk: gezonde vrouwen leven 7,5 jaar langer dan gezonde mannen.


Onderzoekers van de Universiteit Maastricht volgden 25 jaar lang 120.000 mensen tussen 55 en 69 jaar oud. De conclusie is dat de mensen die gezond leven ook langer leven dan de anderen. Er is wel een groot verschil tussen mannen en vrouwen.

Mannen  kunnen dankzij een gezond gedrag 8,5 jaar winnen terwijl vrouwen tot 15 jaar ouder kunnen worden.

De onderzoekers baseerden zich op mensen die niet roken, een goed gewicht hebben (een Body Mass Index tussen 18,5 en 25) en gemiddeld meer dan dertig minuten per dag sporten of zelfs gewoon stappen. Wat betreft gezond eten hadden ze het over het mediterraan dieet: dat is wekelijks niet meer dan enkele keren vlees eten, kiezen voor veel vis, groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren en graanproducten. Het is ook koken met enkelvoudige verzadigde vetten, zoals olijfolie, in plaats van met verzadigde vetten zoals roomboter.

Bron: Knack

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020