Landbouw op platte daken

Landbouw is blijkbaar niet langer een activiteit die zich beperkt tot het platteland. Ook in de stad duiken steeds meer moestuinen op. Sommige burgers kweken fruit en groenten op hun balkon, anderen zijn bezig aan een collectieve moestuin met buren en dan heb je de laatste trend: tuinieren op een plat dak.


Je had al zeker over groene daken gehoord. Wel, een daktuin heeft alle voordelen van een groendak: isolatie, regenwaterafvoer, leefruimte voor insecten en vogels, ... maar het is nog beter, want het levert je eigen fruit en groentjes op.

In België zijn er verschillende aannemers om zulke daken te ontwikkelen voor bedrijven, rusthuizen, scholen of overheidsgebouwen. De Koninklijke Belgische Bibliotheek is er al aan begonnen. Het gebouw, gelegen aan de Kunstberg, zal binnenkort z'n eigen wortelen en tomaten groeien. De groentjes zullen gebruikt worden in het restaurant van de bovenste verdieping van de bibliotheek.

Enkele particulieren, zoals kunstenares Annemie Maes, vonden het idee de moeite waard. Zij heeft een ruime daktuin van 500 vierkante meter op een parkeergarage bij de Brusselse Beurs.

In het buitenland zijn ze al een stukje verder. In Londen bijvoorbeeld verkoopt de supermarkt Thornton Budgens groenten van eigen dak.

Meer info:

www.dakboerin.blogspot.com

www.greenmarx.be/urban-farming

www.igra-world.com

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020