Kerstentertainment

Kerstmis is een spektakel geworden. Overal in het land worden markten, concerten, voorstellingen en evenementen georganiseerd in de Kerstsfeer, of wat daarvoor moet doorgaan. Kerstmis, vroeger bij uitstek een familiefeest, vieren we nu ook buitenshuis, de hele maand december lang zelfs.


Kerst in de 21ste eeuw zou de sociale verbondenheid eigenlijk degelijk moeten versterken. We zoeken elkaar op in familieverband maar ook op markten en pleinen, in concertzalen en tentoonstellingsruimtes. En overal zou de sfeer ‘feëriek’ en ‘betoverend’ moeten zijn. Lichtjes flikkeren aan en uit, liedjes weerklinken (steeds weer dezelfde, zij het dat de familie Pfaff dit jaar een poging doet om een nieuwe Kersthit te lanceren), we kopen Kerststukjes (wie maakt ze nog zelf?) en wisselen wensen uit. De sneeuw moeten we er bijna altijd bij dromen want een Witte Kerst hebben we al in jaren niet meer gehad. En toch maar Bing Crosby blijven nazingen.

Welke artiesten en locaties bieden zich ieder jaar weer aan in Kerstverpakking? Dit is geen volledig overzicht maar de lijst geeft wel een idee van de omvang van de Kerstcultuur.

 • Midwinterevenement Bokrijk. Het Openluchtmuseum staat dit jaar in het teken van Nieuwjaar, maar is dat ook niet een beetje Kerstmis? Magische verlichting, vuurwerk, heksen en waarzeggers, kermis en theater.
  Openluchtmuseum Bokrijk
 • Sneeuw- en Ijssculpturenfestival Antwerpen. 250 ton ijsblokken, 25.000 kilo verse sneeuw, 35 kunstenaar. Thema: Pieter-Paul Rubens. Hopelijk gooit de opwarming van de aarde later deze eeuw geen roet in het eten. Op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen.
  Ijssculptuur
 • Die Weihnachtsgeschichte. Het Vlaams Radiokoor zingt een prachtige cantate van Hugo Distler. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen.
  Website Vlaams Radiokoor
 • De Notenkraker. Het verhaal begint op Kerstavond en is rond die tijd ook steevast ergens te zien op televisie, als concert, musical, film, animatie of poppenspel.
  Musichallgroup
 • Samson & Gert Kerstshow. Voor de allerkleinsten maar die komen nooit zonder ouders of grootouders. Een kaskraker in de Elisabethzaal (Antwerpen).
  Studio100
 • Lodewijk de Koningspinguïn. Met Dimitri Leue, die altijd wel een beetje kind zal blijven. Limburghal Genk, vanaf 8 jaar.
  Genk Cultuurcentrum
 • Kerstmarkten. Zowat overal in het land, maar de Heimat van alle Kerstmarkten is natuurlijk Duitsland. Keulen en Münster behoren alleszins tot de gezelligste en meest kleurrijke markten en zijn ook probleemloos op één dag te bereiken.
  Frohe Weihnachten!
© Vivat.be 2020