IKEA customization, de nieuwe trend

Je bed komt uit IKEA, het nachtkastje, de keuken en de eettafel ook. Je boeken worden opgeslagen in een Billyboekenkast en de kinderkamer vind je op pagina 142 van de catalogus 2011. Is er een oplossing voor dit gebrek aan originaliteit? Ja: IKEA customization.


Je vindt het jammer, maar ja, net zoals je nicht, je buur, je vrienden en je ouders kan je zeggen dat de meerderheid van je meubilair uit IKEA komt. Het is zeker niet origineel maar voor ieder woonaankoop keer je terug naar de Zweedse woonreus.

Is dit een schrijnend gebrek aan originaliteit? Kan men over verslaving spreken? Is er iets aan te doen? Verschillende mensen hebben dezelfde vraag gesteld én hebben een antwoord gevonden.

De Canadese Lesley Pennington, bijvoorbeeld, was helemaal verliefd op het Zweedse design. Maar op een dag, toen ze net haar zoveelste IKEA-zitbank kocht, kwam ze op een geweldig idee: op maat kussenovertrekken voor IKEA-zitbanken en -stoelen creëren. Zo opende het bedrijf BEMZ, dat vandaag z'n producten in 35 landen verkoopt. Op

www.bemz.com
vind je alleen maar stoffen gemaakt met natuurlijke vezels. Bijna alle kleuren en motieven zijn beschikbaar. Over stijl gesproken : Lesley werkt met beroemde ontwerpers zoals Banti, Marimekko en Katarina Wiklund.

De ontwerpers van het merk MYKEA werken niet met kussenovertrekken maar wel met stickers die je op je Malm-, Billy-, Expedit- en ander BJURSTA-meubilair kan plakken. Op de interactieve website www.thisismykea.com kan je je meubelstuk aanduiden, vervolgens een sticker kiezen en kijken naar het virtueel resultaat. De stickers werden ontworpen door designers. MYKEA biedt onder meer veel leuke ideeën voor kinderkamers.

In dezelfde geest vind je ook

www.partsofsweden.com
, die kussenovertrekken en stickers verkoopt en nog andere accessoires om je IKEA-meubelen om te toveren in een uniek design.

Ten slotte kan je ook zelf gaan knutselen om je KARLSTAD-fauteuil, je ARILD-voetenbank en je LACK-salontafel een persoonelijke look te geven.

Op

www.ikeahackers.net
kan je honderden ideeën oppikken en nadien je eigen creatie posten.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020