Ik lust geen spruitjes!

Wil je al vanaf je kinderjaren niet weten van spruitjes? Dat is spijtig, want deze kleine kolen zitten boordevol vitaminen, vezels en mineralen. Uit verschillende studies blijkt zelfs dat spruitjes antikankergroenten zijn!


Kinderen hebben een hekel aan spruitjes. Door hun bitterheid zijn deze kolen inderdaad niet de meest aantrekkelijke groente ter wereld, maar als je moeder ze op het menu zette, was daar wel een reden voor. Deze wintergroente heeft vele eigenschappen. Spruitjes zitten vol met vitamine C en kalium, en bevatten ook onder meer fosfor, calcium, jodium, pro-vitamine A, vitamine B9 en noem maar op. Bovendien bevatten spruitjes indolen, stikstofverbindingen die sommige vormen van kanker kunnen beperken. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze stoffen het risico voor borst-, baarmoeder-, colon- en prostaatkanker verminderen!
Spruitjes zitten ook vol sulforafaan, een element dat het toxisch afval van onze cellen verwijdert en dus op die manier kanker voorkomt.
Voor een onderzoek in Nederland moesten mensen dagelijks 250 gram spruitjes eten.
De conclusie toonde aan dat deze mensen meer enzymale bescherming hadden tegen kanker dan mensen die deze groentjes nooit eten. Uit een andere studie blijkt dat dezelfde portie spruitjes degeneratieve DNA-laesies met 25 % verminderde.

Er is nog meer: spruitjes eten helpt ook tegen verstopping en verteringsproblemen.
Ze bevatten veel vitamine C, die het immuunsysteem stimuleert, en vitamine B9, die beschermt tegen hart-en vaatziekten.

Om de eigenschappen van spruitjes te behouden, kook je ze best met stoom. Als je ze toch in water wil koken, kan je ze eerst een paar minuten blancheren om de bitterheid te vermijden. Meng ze vervolgens met boter, room, spek, kastanjes of een beetje mosterd en je zal snel verzoend zijn met de spruitjes!

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020