Heb je een voornaam die “in” is?

Zoals elk jaar heeft het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) de Belgische hitparade van de voornamen van het afgelopen jaar gepubliceerd. Een uitstekende gelegenheid om na te gaan of je voornaam (opnieuw) “in” is. Of je wil misschien weten of de keuze van een voornaam voor je (klein)kinderen een originele keuze was.


Bij de meisjes zwaait Emma de scepter over de drie gewesten. De voornaam Emma gaat daarmee voor het eerst de voornamen Laura en Marie vooraf, die in 2002 meer in de smaak vielen bij de Belgen. Zo werd deze voornaam 726 keer gegeven 2003 (op 54.208 geboortes). Bij de jongens sleepte opnieuw de voornaam Thomas de overwinning in de wacht en ging Lucas en Noah vooraf. 721 jongens op 57.364 kregen de naam Thomas mee in 2003.

Het klassement verschilt in België nogal naargelang de gewesten : in het Waalse gewest vindt men bij de meisjes op kop Léa, Manon en Clara en bij de jongens Hugo, Lucas en Thomas. In Vlaanderen bestaat het koptrio bij de meisjes uit Emma, Julie en Amber en dat van de jongens uit Robbe, Thomas en Wout. In Brussel zijn Sarah, Imane en Ranja de populairste meisjesnamen van 2003 en Mohamed, Adam en Ayoub de populairste jongensnamen bij pasgeborenen. Het NIS stelt tevens vast dat meisjes een groter aantal van elkaar verschillende voornamen krijgen dan jongens.

Keuzes onder invloed

Zonder alles bij de keuze van een voornaam door ouders te willen toewijzen aan de mode of externe invloeden, kan je toch vaststellen dat bepaalde voornamen die in de voorgaande jaren weinig gebruikt werden en als voorbijgestreefd of “oud” werden beschouwd plots opnieuw een “verdachte” opstoot kennen.

Zo heeft men, op sportief vlak, de geboorte van onder meer 3 Zinedine’s, 2 Zidane’s en ook 2 Zineddine’s (met 2 d’s), 1 Zine en 1 Zidan bij de burgerlijke stand aangegeven. Er kwamen vorig jaar ook 192 Justine’s (Henin?) en 34 Kimmen (Clijsters?) bij (+ 59 Kimberly’s, 48 Kimberley’s, 2 Kimberlee’s en 2 Kimy’s) en verder werd 166 keer een Axel (Merckx?) aangegeven.

De reisliefhebbers of zeilliefhebbers hebben kindjes met de naam Marine (143) losgelaten op de wereld, maar ze verdwijnen vooralsnog in het niet tegenover de Océane’s (305).

De bioscoop heeft ook nog een beetje impact gehad met 8 kindjes die vanaf nu als Nemo door het leven gaan. Werden daarnaast de 10 Dawson’s soms voor de televisie verwekt? (naar de serie Dawson’s Creek).

Uit de hitparade

De invloed van de wereld van zang en muziek blijft niet achterwege, want we ontdekken in de hitparade van de voornamen van 2003 onder meer, met tussen haakjes het aantal, Alizé (2), Kyo (2), Calogero (9) en Britney (16; Spears?).

De voornamen van onze koninklijke familie zijn zeer klassiek en het is dus moeilijk de invloed in te schatten van Albert (12), Philippe (19) en Laurent (36). We kunnen in ieder geval wel de aandacht vestigen op het aantal meisjes die de voornamen Claire (63) en Mathilde (20) kregen en we zullen volgend jaar aandachtig zijn voor wat met de voornaam Louise (391 keer in 2003) zal gebeuren, vermits het prinsesje in het begin van 2004 geboren werd.

Laten we hopen dat deze bekende mensen, naar wie mensen hun kinderen soms noemen, bekend blijven om positieve redenen, want het is momenteel bijvoorbeeld ondenkbaar van een kind de naam Saddam of Adolf te geven (geen enkel kind kreeg deze namen dan ook in 2003).

Julia Limbourg

© Vivat.be 2020