Grotere en zuinigere televisies

Sinds de invoering van energielabels voor televisies eind 2011 worden deze alsmaar zuiniger en efficiënter. Uit een enquête van TopTen.be, een website die het energieverbruik van elektrische toestellen vergelijkt, blijkt dat de beste tv's 50 % minder energie verbruiken dan de beste modellen op de markt twee jaar geleden.


"De televisies worden alsmaar groter maar ook efficiënter", aldus Jurgen Naets en Bernard Govaert van TopTen.be, een website die het energieverbruik van elektrische toestellen vergelijkt. "De beste huidige tv's verbruiken 50 % minder energie dan de beste modellen op de markt twee jaar geleden".

Dit is te danken aan een Europese richtlijn rond energielabels voor televisies die in december 2011 werd ingevoerd. Sinds deze datum krijgen de tv's een code (van A +++ tot G) en een gekleurde balk (van donker groen naar rood). Resultaat: de consumenten zijn beter geïnformeerd over het energieverbruik en de fabrikanten streven ernaar om efficiëntere toestellen in hun assortiment aan te bieden.

De invoering van energielabels voor televisies is dus een groot voordeel voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de consumenten. "Als je kiest voor een gemiddeld toestel met een diagonale schermgrootte van 100 cm en een laag energieverbruik kan je jaarlijks tot 28 euro besparen. In het algemeen word je investering terugbetaald in drie tot vijf jaar", zegt Bernard Govaert.

Wat ook interessant is, is dat de zuinigere modellen niet de duurste zijn. Een hoge prijs is meer gelinkt aan de aanwezigheid van gadgets zoals interactieve functies of een verlichting in de achtergrond bijvoorbeeld.

Volgens Recupel werden 951.751 televisies verkocht in België in 2011.

Wil je een televisie kopen en wil je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt wat betreft energieverbruik? Surf dan naar

www.topten.be
.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020