Groene interview : Steve Carell

Net als andere komedieacteurs (zoals Ben Stiller of Jim Carrey) maakt Steve Carell van z’n persgesprekken een onemanshow. Ook al zal de man eeuwig de belachelijke, perverse office manager van "The Office" (Amerikaanse versie) blijven, of de meest beroemde maagd van de zevende kunst ("The 40 Year Old Virgin"), in het echte leven is hij zeer bezorgd over het nieuws in het algemeen.


Ons interview vond afgelopen juli plaats in New York. In die tijd was het in de Big Apple vreselijk warm (rond de 40 graden) ... en Steve Carell begon te spreken over klimaatverandering.

« En zeggen dat we twintig jaar geleden zeiden van ‘leve de opwarming van de aarde, dan zal het overal mooi weer zijn’. Eigenlijk waren we, zonder het te weten, het ijs aan het smelten en het ecosysteem aan het doden. »

Je lijkt je schuldig te voelen ...

Steve Carell - Hoe kunnen we ons allemaal niet een beetje verantwoordelijk voelen? We hebben producten met schadelijke stoffen verbruikt, tonnen verpakkingen weggegooid zonder ons zorgen te maken over recycling, we hebben te veel met de ​​auto gereden en met het vliegtuig gevlogen, … . Zoals iedereen draag ik een deel van de verantwoordelijkheid.

Voordat ik begon te werken als acteur heb ik verschillende baantjes gehad. Voor eentje moest ik de post afleveren in de wijk van mijn ouders, in Massachusetts. Daarvoor maakte ik gebruik van mijn eigen wagen, en zoals iedereen deed ik dat zonder rekening te houden met de CO2-uitstoot. Vandaag woon ik in Los Angeles, een stad waar de auto zo essentieel geworden is dat de voetgangers een beetje verdacht zijn. De afstanden tussen woonwijken en winkelcentra zijn zo groot, en het netwerk van openbaar vervoer zo rampzalig, dat iedereen de auto gebruikt, zelfs om naar de bakker te gaan! Het is compleet zot als je erover nadenkt!

En wat doe je om dit te voorkomen?

Steve Carell – Ik koop mijn eten voor de hele week in één keer. (lacht) Serieus, ik raakte geobsedeerd door de afvalvermindering. Mijn beslissing om een product te kopen of niet hangt af van de grootte van de verpakking. Als consument kunnen we gemakkelijk druk uitoefenen op bedrijven die nog steeds te veel plastic gebruiken. En dit met ons geld! Als we sommige producten niet meer kopen, zullen ze wel verplicht zijn om hun manier van werken te veranderen.

Je denkt dus dat geld meer dan overlevingsinstinct het verschil kan maken?

Steve Carell – Ja, ik vrees van wel! Ook al betreur ik dit. Maar kijk: de mens is de enige soort die zichzelf vernietigt met oorlogen en die zichzelf ook bewust doet lijden. Heb je ooit gehoord van foltering in een kolonie mieren? Wij denken op korte termijn. Met andere woorden, het vooruitzicht van een omzetdaling morgen heeft meer impact dan het vooruitzicht dat onze achterkleinkinderen sterven van de hitte.

Steve Carell kan je in «Crazy, Stupid, Love» zien (in de zalen vanaf 21/9)

© Vivat.be 2020