Groene interview : Julianne Moore

We kennen Julianne Moore van ‘Magnolia’, ‘Hannibal’ en tal van andere succesvolle films. Naast haar carrière focust de Amerikaanse actrice ook nog op goede doelen, zoals duurzame ontwikkeling! 

We kennen je politieke engagementen via je actieve steun voor Barack Obama en je betrokkenheid in diverse liefdadigheidsorganisaties. Heb je ook inspraak bij duurzame ontwikkeling?

Julianne Moore - Veertien jaar geleden, bij de geboorte van mijn zoon, werd ik bewust van welke wereld we aan onze kinderen gingen achterlaten. En ik voelde me opeens heel schuldig. Sindsdien geef ik donaties aan diverse organisaties die pleiten voor duurzame ontwikkeling en respect voor het milieu. Maar ik vertel niet welke het zijn, want dat is niet van belang. Daarnaast probeer ik ook mijn eigen CO2- uitstoot te verminderen. 

Dat moet niet gemakkelijk zijn: voor je films reis je meerdere keren per jaar van de ene hoek naar de andere van de Verenigde Staten ...

Julianne Moore - Je hebt gelijk: ik reis veel met het vliegtuig en daardoor is mijn CO2-voetafdruk niet klein. Ik voel me een beetje beschaamd (lacht), maar ik probeer het wel zoveel mogelijk te beperken. Ik gebruik zoveel mogelijk videoconferentie voor mijn vergaderingen om nutteloze verplaatsingen te voorkomen. 
En zoals bijna alle acteurs nu doen, probeer ik tijdens een interview altijd over een belangrijk onderwerp of doel te spreken. Als je als beroemdheid een micro in de handen krijgt, is het bijna een plicht om een dieper gesprek te hebben over een goede doel. Cinema is heel leuk, maar het is wel een nutteloze hobby.

Vind je dat Hollywood genoeg betrokken is bij duurzame ontwikkeling en ecologie? 

Julianne Moore - Op persoonlijk vlak denk ik dat elke acteur zelf moet nadenken over wat hij of zij wil betekenen. Een meerderheid van ons is in verschillende mate betrokken. Wie het niet is ... wel, het is niet aan mij om hen te beoordelen. 

Over de Hollywoodindustrie in het algemeen, denk ik dat ze eigenlijk meer zou kunnen doen. Kijk hoeveel positieve effecten ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore heeft gehad. Dit bewijst dat een film mensen bewust kan maken. Ik ben een van degenen die denken dat entertainment de beste manier is om een idee te verspreiden. 
Maar waarop wacht Hollywood dan?

Julianne Moore - Ik weet het niet. Waarschijnlijk een film die zowel militant als vermakelijk is. En dat is uiteraard niet gemakkelijk!

Julianne Moore is te zien in "Crazy, Stupid, Love" (in de bioscoop vanaf 21/9)

© Vivat.be 2020