Gezond lopen met MBT-schoenen

Deze rare schoenen zijn geïnspireerd op de Masaï, een nomadisch volk in Oost-Afrika. Zij leggen elke dag kilometers af op blote voeten en lijden toch niet aan rugpijn of gewrichtsproblemen. Hun hoge zolen werden bestudeerd, wat resulteerde in een schoen die je gewrichten ontlast en je spieractiviteit verhoogt.


De Masaï leggen elke dag meerdere kilometers af op blote voeten, op een natuurlijke en ongelijke bodem. Ondanks deze intense fysieke activiteit lijden ze noch aan rugpijn noch aan gewrichtsproblemen.

Wij dragen elke dag schoenen. Het is zeker meer modern, maar eigenlijk niet zo gezond. Omdat onze voet niet kan schommelen, werken onze spieren niet meer, en dit veroorzaakt rugpijn en gewrichtsproblemen.

De Zwitserse ingenieur Karl Müller besloot om een gezonde schoen te creëren. Daarvoor observeerde hij de Masaï. Uiteindelijk maakte hij de MBT-schoen (Masai Barefoot Technology): een schoen met een zool van verschillende lagen die de gewrichten ontlast.

+ 37% spieractiviteit
MBT-schoenen zijn helemaal geen gadget. Een wetenschappelijke studie bewijst dat ze de spieractiviteit verhogen: 9 % in de billen, 18 % in de kuiten en 19 % aan de achterkant van de dij. 
Bovendien krijg je met deze schoenen een rechtere rug, verbrand je meer vet en wordt je bloedstroom meer gestimuleerd. De belasting op je knie- en heupgewrichten wordt met 27 % verminderd.
Verschillende fysiotherapeuten gebruiken de MBT bij de behandeling van voorvoet-, knie- en heupproblemen. De schoenen zijn ook zeer populair bij atleten van alle disciplines. Deze dragen ze vaak tijdens hun training.

De schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende modelle,n van sportschoenen tot stadsschoenen, laarzen en sandalen.

Meer info:

http://nlbe.mbt.com

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020