Geschiedenis van het nudisme

Nudisme heette 100 jaar geleden in Duitsland nog heel netjes Freie Körperkultur.


Nergens in de wereld leven mensen naakt, ook niet de zogenaamde natuurvolkeren. Allemaal bedekken wij onze geslachtsorganen met kleren om de eenvoudige reden dat we ons schamen.

De Schotse advocaat Lord Monboddo (1714-17) propageerde en praktiseerde (in zijn eentje?) naaktrecreatie als een ‘herontwaken’ van de antieke Griekse naaktcultuur. Maar het waren toch vooral de Duitsers die rond het begin van de 20ste eeuw de aanzet gaven tot een trend die ook elders in Europa navolging zou vinden. Eerst noemden ze het Schwedisch Baden, later Freie Körperkultur (FKK).

In 1920 werd op het eilandje Sylt het eerste naaktstrand geopend en in de nazi-tijd cultiveerde de Bund für Leibeszucht bloot sporten en ontspannen.

In de jaren ’70 overrompelden de Duitsers de beruchte Joegoslavische naaktstranden en inspireerden zo andere, overwegend Noord-Europese toeristen om zich ook te ontkleden in toen nog ethisch oerconservatieve landen als Griekenland, Italië en Spanje. Sinds 2001 heeft ook België een naaktstrand, in Bredene. Westende zou graag op de trein springen maar voorlopig is alleen de plaatselijke VLD gewonnen voor het idee.


© Vivat.be 2020