The Warriors

De DVD stelt je tegenwoordig in staat om opnieuw te genieten van de films die je jeugd kenmerkten. Zelf denk ik daarbij aan films als "Woodstock", "Phantom of the Paradise" en vooral "The Warriors", een film van Walter Hill die hoge ogen gooide in 1979. De DVD maakt het mogelijk om de beste scènes - waaronder de machtige vechtscènes - nog eens opnieuw te beleven en de muziekscore, die voor een groot stuk van de hand was van Barry De Vorzon, beter te smaken. Dit alles in afwachting van de release van de remake van deze film.De intrige, afkomstig uit een roman van Ol Yurick, is op zich eenvoudig en rechtlijnig. De bendes van New York blazen verzamelen in de Bronx onder het leidersschap van de charismatische Cyrus. Deze Cyrus wordt vervolgens vermoord door Luther, de compleet losgeslagen leider van de Rogues, maar de moord wordt in de schoenen geschoven van de Warriors, een multi-etnische bende uit Coney Island. Vervolgens gaan alle bendes - de Gramercy Riffs, de Turnbull A.C., de Baseball Furies, natuurlijk ook de Rogues... en de meiden van de Lizzies - in de achtervolging van de Warriors, die niets anders kunnen doen dan naar hun thuisbasis aan de andere kant van de stad te vluchten.


Urban Western

Dit is zeker een film die het predikaat "urban" draagt, maar de plot van de film is dezelfde als bij een western. Zoals bij een western een karavaan of cavalerieregiment de opdracht heeft om van een bepaald punt (een stad of fort) naar een ander punt (het beloofde land) te trekken en dit ondanks de wrede en talrijke Indianen.

Op de eindscène na - en dit is geen toeval! - speelt heel de film zich 's nachts af met als decor de metro, straten en parken van een stad die doorkliefd is door de territoria van vijandige bendes. De nachtelijke actie wordt schitterend in beeld gebracht door een opmerkelijke belichting. Deze belichting is niet de enige troef van de film, die gedragen wordt door een geluidsband die de elektronische muziek van Barry De Vorzon afwisselt met enkele stevige Amerikaanse klassiekers ("Nowhere to Run").

De regisseur van deze film is niemand minder dan Walter Hill, die voor deze film reeds twee actiefilms had gerealiseerd, "Hard Times" (met Charles Bronson in 1975) en "The Driver" (met Isabelle Adjani in 1978). Na "The Warriors" bleef hij even ter plaatse trappelen met "Long Riders" (een veel bloedigere film met duizelingwekkende vertraagde beelden, waarin familieleden van Hill de rollen verdeelden) om nadien veel meer succes te kennen met "48 Hours" (1982). Kenmerkend aan Walter Hill is verder het feit dat hij in zekere mate trouw blijft aan zijn acteurs. Zo dook de vreselijke Luther (acteur David Patrick Kelly) later nog op in "48 Hours" en "Last Man Standing" (1996). De Warrior Ajax (acteur James Remar) was eveneens van de partij in "48 Hours" en mocht ook opdraven in "Wild Bill" (1995).

Toen de film in de zalen verscheen, kwam er heel wat kritiek op het gestileerde geweld en werd de film aangewreven dat hij aanleiding zou gegeven hebben tot bendegeweld in Los Angeles. De fascinatie voor deze film is nog steeds niet verdwenen. Regisseur Tony Scott realiseert momenteel een remake van de film voor Paramount.


Philippe Allard

DVD "The Warriors", Paramount, prijs ca. 14,90 €
Taal : verkrijgbaar in Engels, Frans, Italiaans, Spaans
Ondertiteling : Engels, Kroatisch, Frans, Grieks, Hebreeuws, Italiaans, Portugees, Sloveens en Spaans
Bonus : o.m. trailer remake
© Vivat.be 2020