The Hulk, een special rond deze groene krachtpatser
Wie heeft nog nooit van The Hulk gehoord. De stripkenners kennen hem van de comics, de oudere generaties van de televisieserie en de jonge generaties zullen hem nu leren kennen via de film, die deze zomer op het bioscooppubliek losgelaten wordt en ongetwijfeld tot een blockbuster zal uitgroeien. In het kader van deze release krijg je in dit artikel een "special" rond deze markante figuur.
De comic strip "The Incredible Hulk"
Comics zijn eigenlijk de Amerikaanse variant van strips. In Europa kennen we de Europese of Franse striptraditie, waarvan Hergé (Kuifje) tot de grondleggers wordt gerekend. De comic strips hebben een typische stijl en structuur. Bijna altijd draaien ze rond de belevenissen van één of andere held of meerdere helden (met bovennatuurlijke krachten) en ligt de nadruk op actie en de strijd tussen goed en kwaad, vaak met een vleug science fiction om het geheel compleet te maken. Helden als Tarzan en Batman behoren tot deze striptraditie.
Heel wat van deze bekende helden ontsproten aan het brein van de levende legende Stan Lee, die onder meer de geestelijke vader is van Spiderman, Spiderwoman, X-Men, Stripperella, Iron Man en The Incredible Hulk. Stan Lee ging al op 16-jarige leeftijd aan de slag bij Marvel Comics, een belangrijke uitgever van comic strips. De Tweede Wereldoorlog zorgde evenwel al snel voor een onderbreking in zijn carrière omdat hij dienst nam. Begin jaren '60 kwam de grote doorbraak voor Stan Lee en Marvel Comics, dat uitgroeide tot de absolute marktleider door de creatie en uitgave van bovengenoemde reeksen. Vele creaties van Stan Lee verschenen in tientallen kranten en tijdschriften en dit wereldwijd.
In 1962 zag The Hulk het levenslicht. Hoofdpersonage Bruce Banner veranderde op tijd en stond en steeds ongewild in het groene monster met bovennatuurlijke krachten en een goedaardige inborst om dan gezwind mensen in nood te hulp te snellen. Na de stripreeks volgde een succesrijke televisieserie rond The Hulk. Nu is er ook de film. Deze werd geproduceerd door de nog immer als schrijver en bedenker actieve Stan Lee zelf en de regie kreeg Ang Lee in handen. De film past helemaal in het rijtje films over comic-helden, die de laatste jaren op het bioscooppubliek losgelaten werden. Na Batman en Tarzan kregen we de laatste jaren ook al Blade, Spiderman, X-Men en Daredevil voorgeschoteld. Evenveel pretentieloze actiefilms waarbij de nadruk op de special effects lag en die vaak niet uitblonken in originaliteit. Deze films stonden wel steevast voor succes aan de kassa's, met als onvermijdelijke gevolg verschillende sequels (Blade II, X-Men II). De aanwezigheid van Ang Lee in de regisseursstoel zorgt vast en zeker voor een originele benadering bij de verfilming van The Hulk.
Regisseur Ang Lee
Deze New Yorker van Taiwanese afkomst begon zijn carrière als regisseur met een trilogie over oosterlingen in New York : Pushing Hands (1992), The Wedding Banquet (1993) en Eat Drink Man Woman (1994). In deze drie films draait het rond de moeilijke relaties binnen een gezin, tussen een vader en zoon, ouders en kinderen. Dit is een thema dat trouwens in alle films van Ang Lee op een of andere manier terugkeert. In 1995 draaide hij met Sense and Sensibility een opmerkelijke verfilming van een roman van Jane Austen, met in de hoofdrollen onder meer Emma Thompson, Kate Winslet en Hugh Grant. Twee jaar later volgde The Ice Storm en nog eens twee jaar later Ride with the Devil, een film over de Amerikaanse burgeroorlog. In 2000 kreeg het opmerkelijke Crouching Tiger Hidden Dragon, nota bene een gevechtsfilm in het Chineesmandarijn, vier Oscars. De verbluffende special effects in deze film kunnen als een voorbode gelden van wat in The Hulk te zien zal zijn.
Daarna kreeg Ang Lee van Universal Pictures dus een omvangrijk budget (men spreekt van een slordige 150 miljoen dollar) toegewezen om The Hulk, de wereldbekende (anti)held uit de gelijknamige Amerikaanse comic, op het witte doek tot leven te brengen. Voor de computeranimaties werd samengewerkt met I.L.M., een gespecialiseerd en in deze branche gerenommeerd bedrijf.
Het verhaal van de film
Na een uit de hand gelopen wetenschappelijk experiment wordt hoofdpersonage Bruce Banner, gespeeld door Eric Bana, geconfronteerd met zijn innerlijke demonen en verandert in stressvolle situaties in een gigantisch groen monster. Een duidelijke knipoog naar het bekende verhaal van Dr. Jeckyll & Mr. Hyde, schizofrene toestanden dus. Voor zijn overleven zal hij verder moeten rekenen op de hulp van zijn vroegere levensgezellin dokter Betty Ross (een rol van de sexy Jennifer Connelly, die een Oscar won voor haar rol in A Beautiful Mind), die ongewild mee aan de basis lag van zijn transformatie in The Hulk. Ze was immers aanwezig bij het ongeval tijdens het experiment, maar beseft eerst niet wat de link is tussen Banner en The Hulk.
Telkens wanneer Bruce Banner in The Hulk verandert kan hij moeilijk zijn woede beheersen. Het her en der opduiken van een groen monster brengt het militaire apparaat in staat van paraatheid. Het leger opent de jacht op het monster. De overlevingsstrijd kan beginnen...
De film verschijnt in de zalen op 2 juli 2003. Met een speelduur van twee uur en twintig minuten ben je wel meteen een tijdje zoet.
Interessante links :
Paul Willems