Pollock: de film, het oeuvre en de mens

Via "Pollock", het regiedebuut van acteur Ed Harris, zullen de filmliefhebbers misschien voor het eerst kennismaken met het werk van de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock. Een genie op wie een vloek leek te rusten. De verkoop van zijn kunstwerken steeg naar ongekende hoogten na zijn dodelijk auto-ongeval in 1956.
 




Jackson Pollock
kwam ter wereld in 1912 in een arm gezin in Cody (Wyoming). Op 18-jarige leeftijd trok hij naar New York, waar hij begon te schilderen. Hij kwam onder de indruk van de Europese surrealisten, de Mexicaanse muralisten en het oeuvre van Picasso. Verder was hij gefascineerd door het automatisch schrijven, een techniek die aangewend werd door surrealistische schrijvers. In 1945, twee jaar nadat hij ontdekt was door de kunsthandelaar Peggy Guggenheim, huwde Jackson Pollock de schilderes Lee Krasner. In 1946 vestigden Jackson Pollock en zijn echtgenote zich in Springs, waar ze snel vervoegd werden door andere kunstenaars. Men kwalificeert ze meestal als abstracte expressionisten, een school die een beweging creëerde die "action painting" werd gedoopt.

Het oeuvre van Pollock wordt zo als "action painting" gekwalificeerd. Zijn kunstwerken ("Autumn Rhythm", "Echo", "Arabesque",...) werden gecreëerd door aanwending van de typische techniek
"dripping"
: een groot los doek, zonder omlijsting, werd uitgespreid op de grond en vervolgens projecteerde en spatte men met een
stok
, spuit of rechtsreeks uit de pot een vloeibare verf op het canvas. Deze techniek zorgde voor heel wat ophef.




















Ed Harris, die ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt in zijn film "Pollock", werd in 2000 voor deze film genomineerd voor een Oscar ("Best Actor in a Leading Role"). Het accent werd in de film vooral gelegd op de mens Pollock en minder op de schilder. De film schetst het onvermogen van dit depressieve en aan alcohol verslaafde genie om zijn beroepsleven en zijn relatie met zijn echtgenote, Lee Krasner, onder controle te krijgen. Ed Harris brengt hier nogmaals bevestiging van zijn onmiskenbare talent.






Jiri Pragman
 









© Vivat.be 2020