Lord of the Rings schrijft geschiedenis
De 76ste Oscaruitreiking was volledig in de ban van de Lord of the Rings. Het derde deel "The Return of the King" ging met maar liefst 11 beeldjes lopen, een evenaring van het record van Ben Hur en Titanic. Verder vielen er weinig verrassingen te noteren. Bijna alle Oscars gingen naar de verwachte laureaten en daarmee was de avond ook geslaagd voor de
bookmakers, die geen hoge bedragen hoefden uit te keren.
De toon was al vlug gezet : de eerste nominaties werden vlot verzilverd door The Lord of the Rings. Dat deze spektakelfilm uiteindelijk 11 beeldjes in de wacht zou slepen was daarentegen wel enigszins een verrassing. De film zorgde nog voor een uniek feit door de 11 Oscars via een "clean sweep" (alle nominaties verzilverd) binnen te halen. Mederecordhouders Ben Hur (1959) en Titanic (1997) waren respectievelijk 12 en 14 keer genomineerd.
De Oscars voor beste film, beste regie en beste bewerkte scenario waren de belangrijkste voor Lord of the Rings. De film was immers niet genomineerd voor de Oscars die acteerprestaties in de verf zetten. Iets wat vooraf nog gehekeld werd door regisseur Peter Jackson. Verder waren er Oscars voor beste montage, beste soundtrack, beste lied, beste visuele affecten en Oscars in verschillende andere technische categorieën.
Deze Oscars werden ongetwijfeld niet alleen toegekend aan "The Return of the King", maar moet men in zekere zin beschouwen als een hommage aan de gehele trilogie. Eigenlijk had het eerste deel, "The Fellowship of the Ring", twee jaar geleden de Oscar voor beste film moeten krijgen, maar toen al ging het gerucht de ronde dat de Academy zou wachten met de belangrijke prijzen tot de hele trilogie afgewerkt was. In 2001 kaapte het vrij middelmatige "A Beautiful Mind" tot teleurstelling van velen de Oscar voor beste film weg.
De 11 Oscars zijn mijns inziens zonder meer verdiend. Dit jaar kreeg de film trouwens niet af te rekenen met al te zware concurrentie, hoewel de andere genomineerden en zeker "Lost in Translation" en "Mystic River" ongetwijfeld interessante en uitstekende films zijn. De fantasy-film krijgt eindelijk een vorm van erkenning en er bestaat geen twijfel over dat Peter Jackson een huzarenstukje voor elkaar kreeg. Algemeen werd geacht dat de trilogie van Tolkien onverfilmbaar was. Eerdere pogingen draaiden uit op dramatische mislukkingen. Er kan dan ook niets dan bewondering bestaan voor de schitterende manier waarop regisseur Peter Jackson en zijn echtgenote Fran Walsh een gigantische opdracht tot een goed einde brachten. Zelfs de overgrote meerderheid van de fans van Tolkien, waartoe ik mezelf ook reken, delen deze mening. Vergeet ook niet dat de filmstudio New Line Cinema die zich achter het project schaarde zijn eigen voortbestaan in gevaar bracht. Een trilogie in één keer verfilmen en dit met een gigantisch budget (300 miljoen dollar) was nooit gezien. Het legde hen intussen wel geen windeieren. Vergeet ook niet dat Peter Jackson voor The Lord of the Rings weinig ophefmakende films op zijn actief had en ooit nog slashermovies maakte.
Door de pletwals "Return of the King" werd vooral "Master and Commander" de verliezer van de avond met slechts 2 Oscars (op 10 nominaties) en dit in minder belangrijke categorieën. De makers van "Mystic River" rijfden tenminste nog de Oscars voor beste mannelijke hoofdrol (Sean Penn) en bijrol (Tom Robbins) in de wacht. Charlize Theron kreeg de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol als seriemoordenares Aileen Wuornos in "Monster". Verder slaagde Renée Zellweger er eindelijk, na er de twee vorige jaren naast gegrepen te hebben, in een Oscar in de wacht te slepen voor haar bijrol in "Cold Mountain". Beste niet-Engelstalige film werd het Canadese "Les Invasions Barbares". Tot slot nog een woordje over de Belgische inbreng. In twee categorieën (beste animatiefilm en beste lied) was immers een tekenfilm genomineerd met een belangrijke Belgische inbreng. "Les Triplettes de Belleville" greep er evenwel twee keer naast. "Finding Nemo" en "The Return of the King" gingen met de eer lopen. Better luck next time.
Paul Willems