Kinepolis verleent kijkadvies aan de bioscoopbezoekers

Regelmatig ontstaan er polemieken rond de keuring "kinderen niet toegelaten" die door de filmkeuringscommissie wordt toegekend. De Belgische wetgeving uit 1920 is dan ook zeer vaag omtrent het toekennen van dergelijke keuringen en omvat eigenlijk enkel een richtlijn met betrekking tot het al dan niet toelaten van kinderen onder 16 jaar. De Kinepolis Group beschikt evenwel al anderhalf jaar over een eigen adviessysteem : Kinepolis Kijkadvies.Rond 'Steve + Sky', een nieuwe Vlaamse film die sinds eind februari in de zalen speelt, ontstond recent een ware polemiek. Dat de film van de filmkeuringscommissie de keuring 'kinderen niet toegelaten' kreeg, verontwaardigde regisseur Felix Van Groeningen, distributeur KFD en inmiddels vele bioscoopbezoekers. De polemiek resulteerde uiteindelijk in een nieuwe invraagstelling van de bestaande Belgische regularisatie rond filmkeuring.

Gedurende reeds anderhalf jaar beschikt Kinepolis Group evenwel over een eigen adviessysteem, 'Kinepolis Kijkadvies' genaamd, dat ouders en opvoeders via pictogrammen informeert, geruststelt of waarschuwt over de inhoud van films. 'Kijkadvies" kan geraadpleegd worden op de website www.kinepolis.com, evenals op de programmatievensters in de bioscoopcomplexen.

Enerzijds wordt leeftijdsadvies verleend, waarbij 4 leeftijdscategorieën onderkend worden: alle leeftijden, vanaf 6 jaar, vanaf 12 jaar en vanaf 16 jaar. Wanneer een film de keuring 'vanaf 6 jaar' meekrijgt, betekent dit dat kinderen onder 6 jaar begeleid moeten zijn van een volwassene. Het kijkadvies 'vanaf 12 jaar' betekent dat de film eigenlijk niet geschikt is voor kinderen onder de 12 jaar. De keuring 'vanaf 16 jaar' betekent dat kinderen onder de 16 jaar conform de Belgische wetgeving niet toegelaten worden in de zalen waar deze film vertoond wordt.


Daarnaast wordt ook een 'hoffelijkheidsadvies' gegeven via een aantal inhoudelijke pictogrammen, die betrekking hebben op de inhoud van de film in kwestie : horror, discriminatie, drugs, angst, geweld, erotiek/seks, expliciet woordgebruik/verbaal geweld,
avontuur, educatief, humor, romantiek en historisch. 'Kinepolis Kijkadvies' heeft een uitsluitend adviserende rol, en houdt rekening met de huidige wetgeving (verbod voor kinderen onder 16 jaar).

www.kinepolis.comPaul Willems
© Vivat.be 2020