Groene interview : Angelina Jolie

Angelina Jolie werd bekend in 2001 omdat ze zwetend vocht in een sexy short en topje in Tomb Raider. Meer dan 10 jaar later is Angelina Jolie nog altijd een strijder, maar dan op andere fronten. Mevrouw Pitt is beroemd omdat ze heel actief is in de humanitaire sector. Ze zet zich actief in voor vluchtelingen die slachtoffer zijn van de oorlog of van natuurrampen. "Ik ben mooi en bekend, en dat is te beter als het voor iets dient!"


Waar komt dit verlangen om mensen te helpen vandaan?

Angelina Jolie "Toen ik voor de opnames van Tomb Raider in 2001 in Cambodja was, was ik getuige van de menselijke ellende. Hetzelfde gebeurde een beetje later in Sierra Leone. Daar zag ik duizende verminkte mannen, vrouwen en kinderen. Dat was zo schokkend dat ik 's nachts niet meer kon slapen. En ik begon me heel schuldig te voelen over mijn buitengewone leven. Daarna begreep ik dat een schuldgevoel nutteloos was als ik geen concrete actie ondernam. Zo ben ik me beginnen inzetten voor verschillende doelen en ging ik actief werken voor de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Ik wilde de armsten helpen".

Zet u zich ook in voor doelen met een ecologisch aspect?

Angelina Jolie "Ja, maar dan meer uit ethische overwegingen dan wegens het bewustzijn van milieuvriendelijkheid. Ik geef een voorbeeld: bijna iedereen weet dat de bloemen die we bij de bloemist kopen, gekweekt werden in Afrika, voornamelijk in Kenia, door mensen die nagenoeg als slaven werken. Er zijn dus twee goede redenen om bloemen te kiezen die lokaal gekweekt zijn: om de CO2-uitstoot te beperken, maar ook uit protest tegen mensenhandel. De twee redenen zijn de strijd waard, maar ik voel me meer betrokken bij het tweede doel".

Waarom?

Angelina Jolie "Voor twee redenen. Eerst en vooral is het een kwestie van persoonlijke gevoeligheid. Weduwen en weeskinderen beschermen, is mijn strijd. Vervolgens denk ik dat we de facto de CO2-uitstoot verminderen als we een einde kunnen maken aan bloementeelt in dergelijke omstandigheden. Alles is met elkaar verbonden!"

Net als in In the Land of Blood and Honey, uw nieuwe film, waarin aangehaald wordt dat het conflict in het voormalige Joegoslavië ook een milieuramp was. Niet veel mensen staan daarbij stil ... .

Angelina Jolie "Inderdaad. De ergste ramp was natuurlijk humanitair, maar helaas ging het ook verder dan dat. Als de bommenwerpers van zowel de geallieerden als de rebellen te veel bommen hadden, loosden ze de overbodige explosieven gewoon in de Adriatische zee. We denken dat sommige van deze explosieven van nucleaire aard waren. Stel je dus voor hoe erg de gevolgen voor de fauna en flora onder water zijn geweest! De gevolgen zijn ook zwaar voor de mens, want wij eten zeker en vast vis die daar wordt gevangen...".

"In the Land of Blood and Honey", de eerste film van Angelina Jolie als regisseur, werd uitgebracht op 29 februari 2012.

Melody De Visscher



 









© Vivat.be 2020