Een klassieker meepikken in het Antwerpse Filmmuseum

Ben je een liefhebber van klassiekers en de betere films, maar baal je omdat je ze enkel thuis op het kleine scherm kan bekijken? Er bestaan nochtans andere mogelijkheden. Zo kan je terecht in het Antwerpse Filmmuseum, waar dagelijks films vertoond worden. In maart 2003 loopt er bijvoorbeeld een retrospectieve rond de legendarische
regisseur.Ingmar Bergman. Verder is er een speciale reeks op poten gezet rond "On & Offscreen Romances". Een ideaal alternatief voor de gewone bioscoop.

Het Antwerps filmmuseum heeft een heel gamma en programma uitgewerkt om mensen in contact te brengen met het filmmedium. Elke maand lopen er rond een aantal thema's retrospectieven en filmvoorstellingen. Elke dag staat er minstens 1 film geprogrammeerd, meestal uit de oude doos (voorstelling om 20 en 22 uur). In de maand maart schenkt men speciale aandacht aan Ingmar Bergman, die dit jaar zijn 85ste verjaardag viert, met een uitgebreide retrospectieve. Onder de noemer 'On & Offscreen Romances' programmeert men 7 films met bekende filmkoppels, waarbij de vlam ook in het echte leven oversloeg (Bogart-Bacall, Gilbert-Garbo, Tracy-Hepburn,...). Docs In Europe biedt een overzicht van de beste Europese documentaires. Verder vervolledigen een aantal stille films (Greed en The Wind) het aanbod voor de maand maart 2003.

Het Filmmuseum organiseert verder jongeren-, opera- en seniorenmatinees. Groepen kunnen ook een vertoning reserveren. Verder heb je educatieve cursussen (in voorjaar 2003 bijvoorbeeld rond de Russische grootmeester Eisenstein, de regisseur van de klassieker 'Pantserkruiser Potemkin' uit 1925) met vertoningen van filmklassiekers, voorafgegaan door een inleiding. Er lopen cursussen rond stille film en pianobegeleiding, facetten van de filmgeschiedenis,... De filmzaal biedt plaats aan 87 mensen. Voor het volledige programma kan je terecht op de
website van het Antwerps Filmmuseum.


Daarnaast heb je ook nog SineBase, het documentatiecentrum van het Antwerps Filmmuseum. In de leeszaal kan je allerlei boeken en tijdschriften rond film en andere visuele media raadplegen.


Praktische Informatie

Filmmuseum Antwerpen
Centrum voor Beeldcultuur vzw
Koninklijk Paleis
Meir 50
2000 Antwerpen
Tel. : 03 233 85 71
Fax : 03 226 27 64
Internet :
http://www.antwerpen.be/cvb

E-mail :
cvb@pandora.beFilmvertoningen

Dagelijks om 20 & 22 uur, tenzij anders vermeld. Alle films hebben Nederlandse of tweetalige titels, tenzij anders vermeld. De voorstellingen beginnen stipt op tijd! Als u om 20.00 uur (of de aangegeven tijd van de voorstelling) uw plaats niet ingenomen heeft, vervalt uw recht hierop. Als de voorstelling uitverkocht is, worden de niet op tijd ingenomen plaatsen doorverkocht. Verkochte kaarten worden niet terugbetaald of omgeruild.

Kassa Filmmuseum:
ma. tem. vrij. van 11-17u.
iedere avond van 19-20u.

De nieuwe entreeprijzen zijn als volgt:
  • 3,2 euro in voorverkoop
  • 4,5 euro aan de dagkassa

Programmabrochure
per e-mail te verkrijgen

Vertoningen voor scholen en groepen op aanvraag. Voor informatie: bel 03 233 85 71

De foyer van het Filmmusem is geopend één uur voor de aanvang van elke vertoning. Er zijn koude en warme dranken verkrijgbaar.


SineBase Documentatiecentrum

Hier kan je terecht als je meer wil weten over een bepaalde film, acteur, stijl of filmgenre. Het is de ideale uitvalsbasis voor studenten en schrijvers die rond het thema film een onderwerp dienen uit te diepen, maar ook voor mensen die gewoon wat willen bijleren over film en andere beeldcultuur. Het SineBase Documentatiecentrum beschikt over een ruime collectie informatiedragers rond film, video en andere visuele media : meer dan 2000 boeken en referentiewerken, talrijke binnen- en buitenlandse tijdschriften, een databank met artikels en recensies, knipselmappen over films, acteurs en regisseurs,...

De collectie kan geraadpleegd worden in de leeszaal, waar ook de databank per computer raadpleegbaar is. Je kan ter plaatse informatie kopiëren, maar boeken of tijdschriften ontlenen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een dagpas voor het documentatiecentrum kost 2 euro; een jaarpas kost 5 euro.
SineBase is open van maandag tot vrijdag, telkens van 10 tot 17 uur.

SineBase - Centrum voor Beeldcultuur

Meir 50
2000 Antwerpen
Tel. : +32 +03/234.16.40
Fax : +32 +03/226.27.64
E-mail :
cvb@pandora.be
Paul Willems
© Vivat.be 2020