De storm: een film over leed en over liefde

In oktober komt de Nederlandse speelfilm “De Storm” uit in de Vlaamse bioscopen. De film, die over de watersnood in Zeeland in 1953 gaat, werd grotendeels opgenomen in het Oost-Vlaamse dorpje Tielrode, en ook in de cast zitten Vlaamse elementen.


In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrok zich in Zeeland een ramp zonder weerga. Een combinatie van springtij en een noordwesterstorm zorgden ervoor dat de dijken op meer dan honderd plaatsen doorbraken, waarna een groot deel van Zeeland onder water kwam te staan. 1800 mensen verdronken.

Regisseur Ben Somboogaart, die in het verleden al succes oogstte met de kinderfilm Het Zakmes, de Tessa De Loo-verfilming De Tweeling en het jeugdepos Kruistocht in Spijkerbroek, roept in De Storm de verschrikkingen van de rampnacht in 1953 weer op. Daarvoor liet hij de potpolder van het Oost-Vlaamse Tielrode helemaal onder water zetten, wat enorm realistische beelden opleverde. De acteurs stonden écht in het ijskoude water. 

Het verhaal van De Storm speelt zich af rond het hoofdpersonage Julia (Sylvia Hoeks), die in de watersnood haar hele familie verliest. Uiteindelijk blijft ze alleen met haar pasgeboren baby achter op het dak van haar boerderijtje, dat langzaam maar zeker door het water verzwolgen wordt. Hulp verschijnt in de persoon van luchtmachtsergeant Aldo (Barry Atsma), maar Julia moet haar zoontje achterlaten. Daarna volgt een zoektocht naar het kind, tegen de stroom vluchtelingen in, door het verdronken land vol dierlijke en menselijke overblijfselen. Of Julia haar zoon zal terugvinden, moet u zelf in de bioscoop gaan ontdekken.

Dirk Roofthooft, een Vlaams acteur die in Nederland vooral bekend werd door zijn vertolking van Lambik in De Duistere Diamant, vertolkt de rol van de vader van Julia. Ook het merendeel van de figuranten zijn Vlamingen, veelal ‘locals’ uit Tielrode. 

De film gaat in première in de Vlaamse bioscopen op 30 september 2009.

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020