De extreme kantjes van Angelina Jolie

Wat maakt Angelina Jolie zo bijzonder, of moeten we zeggen: extreem? Langs de ene kant lijkt ze een droomleven te hebben, gevierde actrice, vrouw van Brad Pitt, stralende moeder. Maar ze heeft ook al een kronkelig parcours afgelegd in het leven, en dat laat zijn sporen na.


 

Angelina Jolie heeft al een wild leven achter de rug, toch naar de normen van de brave burger. De dochter van Jon 'Midnight Cowboy' Voight was erg jong toen haar ouders scheidden. Als tiener experimenteerde ze met drugs en zelfverminking.
Eerst trouwde ze met Johnny Lee Miller. Angelina droeg een zwarte leren broek en een wit hemd waarop ze met bloed zijn naam had geschreven. Met haar tweede huwelijkspartner, de zeer eigenzinnige acteur Billy Bob Thornton, wisselde ze geen ringen uit maar kokertjes bloed.

Brad Pitt schonk Angelina Jolie een zoontje, Shiloh. Het stel adopteerde drie kinderen: de Cambodjaanse Maddox, de Ethiopische Zahara en de Vietnamese Pax. Zelden laat Angelina zich fotograferen met haar eigen dochter op de arm. Ze bekommert zich vooral om de adoptiekinderen, omdat ze vindt dat haar eigen dochter al een voorsprong heeft door de betere omgeving waarin ze werd geboren.

De ervaringen uit de kindertijd tekenen een mens voor de rest van het leven. De manier waarop het gezin Voight uit elkaar spatte, is ongetwijfeld de hoofdoorzaak van haar verdere tumultueuze leven. Kleine kinderen die in vaderloze gezinnen moeten opgroeien kunnen hun identiteit niet goed ontwikkelen.

Moederlijke liefde, vaderlijke authoriteit

De moederfiguur zorgt voor tedere liefde, begrip en verzorging van de peuter. De vaderfiguur neemt de structuur voor zijn rekening. Hij leert het kind geduld opbrengen en zijn onmiddellijke behoeften toetsen aan de verwachtingen van de grotere sociale context. Mensen moeten nu eenmaal in een groter verband leren functioneren.
Bij afwezigheid van die vaderrol hebben kinderen de neiging te verdrinken in de kortzichtige drang tot onmiddellijke bevrediging van hun zelfgerichte behoeften. Op één of andere manier worden kinderen die het -op dat cruciale moment in hun ontwikkeling- alleen met hun moeder moeten doen, allemaal min of meer gestoord. Dat kan zich op velerlei manieren uiten: van de onmogelijheid tot het nakomen van afspraken, over dwangmatige controledrang tot regelrechte aanvallen van zinsverbijstering.

Voor Angelina Jolie heeft het afwezige vaderschap geleid tot bizarre gedragingen. Waarvan haar omgeving in grote mate mede het slachtoffer is geworden. Brad Pitt zal het allemaal wel overleven, psychologisch gezien. Voor de vier kinderen is de situatie zorgwekkender. 
De enige positieve weg vooruit is dat Brad de touwtjes stevig in handen neemt, en zijn gezin sociaal opentrekt. Daar hoort ook een vaste stek bij in een gemeenschap die nog haar verantwoordelijkheid neemt voor gezinnen in moeilijkheden. De rust van een landelijke omgeving en van een kleinschalige gemeenschap biedt in dat opzicht veel betere vooruitzichten dan het anonieme, hectische, stadsleven. (Jeff Hoeyberghs)

 

© Vivat.be 2020