Een groener Brussels Airport dankzij droge urinoirs

Brussels Airport heeft beslist om een stap te zetten naar een groenere planeet. De luchthaven heeft z'n herentoiletten uitgerust met droge urinoirs. Dit zal neerkomen op een vermindering van 30 miljoen liter drinkwater per jaar.


De publieke herentoiletten van Brussels Airport zijn sinds enkele maanden uitgerust met droge urinoirs, een milieuvriendelijke maar ook hygiënische verbetering. Op termijn zullen alle toiletten in het luchthavengebouw hiermee uitgerust zijn.

Droge toiletten werken volledig autonoom zonder spoelwater, dankzij biochemische filters. De nieuwe urinoirs veroorzaken tevens minder geurhinder en kunnen makkelijker schoongemaakt worden. Deze beslissing is een grote stap voor het milieu: het leidt tot een vermindering in het verbruik van zo’n 30 miljoen liter kostbaar drinkwater per jaar. Dat is het gemiddeld waterverbruik van een 400–tal gezinnen!

Naast de kostenbesparing en de milieuvriendelijkheid zijn droge urinoirs ook een plus op het vlak van hygiëne, want ze raken minder makkelijk verstopt.

De luchthaven heeft ook voor een andere verbetering gezorgd. De verlichting van de toiletten werd aangepast. De 2000 bestaande spaarlampen werden vervangen door led-verlichting en een aanwezigheidsdetectie. Dit zal een energiebesparing van 35 % opleveren.

Bron:

www.mvovlaanderen.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020