Eco-iris nu ook van start in Schaarbeek

De complementaire munt eco-iris, die als sinds september gebruikt wordt in de wijk Wiels in Vorst, is sinds begin december nu ook in omloop in de wijken Collignon en Helmet in Schaarbeek.


De eco-iris is een project van Leefmilieu Brussel dat anderhalf jaar loopt. Na evaluatie en bij positieve resultaten zou het project uitgebreid kunnen worden tot andere wijken, zelfs tot het hele Gewest.

De nieuwe munt heeft de bedoeling milieuvriendelijke gebaren aan te moedigen (je ontvangt eco-irissen als je ecogebaren stelt), maar ook de lokale economie te dynamiseren (de lokale munt wordt enkel aanvaard in de buurtwinkels die partner zijn van het project). Het principe is eenvoudig: burgers die een van de opgesomde ecogebaren stellen (zich op Cambio abonneren, een moestuin aanleggen, het energieverbruik terugdringen, ...), ontvangen eco-irissen die ze dan kunnen gebruiken in de wijkwinkels die partner zijn.

Het is een participatief project, want de inwoners van de uitgekozen wijken worden geraadpleegd om de lijst met eco-irisgebaren in functie van hun behoeften aan te passen. Door mee te doen aan het eco-irisproject ontdekken de Brusselaars lokale initiatieven, nemen ze deel aan een wijkproject ten voordele van duurzame ontwikkeling en stimuleren ze de lokale economie.

Alle informatie is te vinden op

www.ecoiris.be/nl
.

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020