Disney on Ice: vrouwen aan de top

Assepoester, Jasmine (Aladdin), Ariel (De Kleine Zeemeermin), de Schone Slaapster, Belle (van het Beest), Mulan en Sneeuwwitje samen in één wervelend ijsspektakel: in de wonderlijke wereld van Walt Disney kan alles.


Wie had een eeuw geleden durven dromen dat het Sneeuwwitje van Walt Disney het ultieme archetype zou worden van die oude sprookjesfiguur? Dat de kleine zeemeermin, al zo lang een standbeeld, tot 'leven' zou komen in een tekenfilm? Dat al die prachtige verschijningen zo populair zouden worden? En nu zitten ze zowaar allemaal samen in dezelfde show, een show op het ijs,

Princess Classics
. Met als speciale gast Tinkelbel, het elfje van Peter Pan.

Vroeger heetten die shows ijsrevues. Met Disney hadden ze nog niets te maken. In het Antwerpse Sportpaleis was bijvoorbeeld ieder jaar de Wiener Eisrevue te zien. Jan Van Esbroeck, de grote baas van het Sportpaleis (‘bestuurder’, samen met Jan Vereecke) koestert mooie herinneringen aan die tijd. “Mijn eerste keer was in 1973. Ik ben niet van Antwerpen maar ik schaatste graag, vooral omdat mijn mooie buurmeisje graag schaatste. Dus kwam haar moeder op het idee om eens naar een ijsspektakel te gaan. Ik weet nog precies waar ik zat, op de eerste rij. En ik herinner me ook dat het afhalen van de tickets een complete chaos was. Dat gebeurde in een groen barakje dat er nog heel lang gestaan heeft. We hebben er zelf nog tickets verkocht.”

Mijn tweede bezoek was voor een Nekka-nacht in 1978, toen ze Julie Felix hebben uitgefloten. Kevin Coyne was er ook bij, en Raymond van het Groenewoud, die toen een hit had met Vlaanderen Boven. ‘Breek het spel maar af, ze gaan toch een nieuw Sportpaleis bouwen,’ zei hij. Daar was toen inderdaad sprake van. En het spel ontplofte ook toen hij Vlaanderen boven speelde. Onvergetelijk. Ik had een kaartje voor de zogenoemde volksplaatsen boven, het zat daar vol kussende jongeren, en plots ging het licht uit. Volgspots over het volk en meteen een magische ambiance. Die heb ik sindsdien nog heel vaak mogen beleven.”

Voor de kinderen zijn de Disney On Ice-spektakels magische, onvergetelijke ervaringen. Zeker als papa, mama, oma en/of opa ook nog eens al hun grilletjes inwilligen. Een programmaboekje, een 'originele' Disney-drankbeker, lichtgevende prullaria, allerhande snoepgoed, cd's en dvd's: een middagje Disney On Ice kost algauw evenveel als het ticket.

Maar wie dat er allemaal voor over heeft, en wie zich laat meevoeren op de gracieuze melodieën en bewegingen zal net als de kinderen een heerlijke tijd beleven. De meest aangrijpende momenten uit meer dan 70 jaar tekenfilmgeschiedenis worden in elkaar verweven tot een uniek spektakel, dans, sport, akrobatiek, schaatskunst en theater in één.

Disney On Ice: Princess Classics
Vorst Nationaal 5/8 maart 2009
Lotto Arena 25/2-1/3.

Meer info
.

© Vivat.be 2020