Diëten: Weight Watchers efficiënter dan de gezondheidszorg

Dit is de conclusie van een team van onderzoekers van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Hun studie wees uit dat Weight Watchers niet alleen efficiënter is, maar ook goedkoper dan de gespecialiseerde gezondheidszorg.


De studie werd geleid door professor Paul Aveyard van de Universiteit van Birmingham. Zijn team vergeleek de resultaten van 74 zwaarlijvige vrouwen en mannen die onderworpen werden aan een reeks programma's voor gewichtsbeheersing. De programma's waren Weight Watchers, Slimming World, Rosemary Conley, een persoonlijke consultatie bij een verpleegkundige, een persoonlijke raadpleging bij een apotheker en een op een groep gebaseerd dieet geleid door de openbare gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk. De zes programma's werden door zeventien huisartsen geselecteerd.

"Van alle programma's die we geëvalueerd hebben in het onderzoek, bereikten enkel de Weight Watcherspatiënten een significant gewichtsverlies na 12 weken programma maar ook na één jaar follow-up", aldus professor Aveyard. En inderdaad: na 12 weken hadden ze gemiddeld 4,43 kg verloren. De patiënten die door een huisarts werden gevolgd, verloren slechts 1,37 kg.

De studie toonde ook aan dat Weight Watchers het hoogste percentage van deelnemers had met ten minste 5 % gewichtsverlies (46 %), terwijl de traditionele geneeskunde het laagst (15,7 %) scoorde.

Bovendien is de methode veel goedkoper dan de gespecialiseerde gezondheidszorg.

De studie van Professor Aveyard won een Best Practice Award van de Britse Vereniging voor de Studie van Obesitas. Ze werd ook gepubliceerd in het British Medical Journal.

Weight Watchers International, Inc. werd opgericht door de Amerikaanse Jean Nidetch in 1963. Vandaag is het het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van gewichtsverlies. De methode is gebaseerd op een nutritioneel advies in groep met wekelijkse bijeenkomsten. Weight Watchers is aanwezig in 4 landen. In België komen elke week meer dan 3. leden samen op een van de 6 Weight Watchersbijeenkomsten.

www.weightwatchers.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020