Deponeer je oude gsm in de inzamelbox van Goud:Eerlijk?

Wist je dat 200 gsm’s samen evenveel goud bevatten als een gouden ring? Vaak gaat dat goud (en andere edelmetalen) echter verloren, omdat enorm veel oude, kapotte gsm’s niet gerecycleerd worden. Gebeurt dit wel, dan moet er minder edelmetaal ontgonnen worden. Daarom ontwikkelden Catapa, Netwerk Bewust Verbruiken en Ecolife de Goud:Eerlijk?-inzamelbox voor gsm’s.


De actie kadert in de driejaarlijkse campagne Goud:Eerlijk? van de reeds genoemde organisaties. Die campagne richt zich op de problematiek van metaalexploitatie in het algemeen en op goud in het bijzonder. De sociale, ecologische, economische en culturele impact van grootschalige mijnbouw is enorm. Continu zorgt die ontginning voor intense conflicten. Mensen zijn zich daar onvoldoende bewust van, en de campagne wil het bewustwordingsproces catalyseren door de non-gouvermentele sector, de juwelensector, de industriële sector en de monetaire sector aan te sporen om hun verantwoordelijkheid te nemen en de hoofden bij elkaar te steken om verantwoorde alternatieven op de markt te brengen en zo duurzame handel en internationale solidariteit te bevorderen. Het doel is een win-winsituatie te creëren voor zowel de stakeholders in het noorden als de lokale bevolking in het zuiden.

Voor het produceren van een gouden ring van 28 gram blijft ongeveer 40 ton toxisch mijnafval achter. En de mijnbouw zorgt in het zuiden niet alleen voor een toxisch vervuild milieu, maar ook voor sociale conflicten, waterschaarste en weinig hoop voor een betere toekomst. Recyclage dringt zich op, en daartoe kan je bijdragen door je oude gsm te droppen in een van de Goud:Eerlijk?-inzamelboxen.

De boxen staan op verschillende plaatsen in Brussel, Gent en enkele andere locaties in Oost-Vlaanderen. Wil je zelf ook een box zetten? Geef dan een seintje aan charlotte.christiaens@catapa.be. Meer info over de campagne lees je op

www.goudeerlijk.be
.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020