De Z-dag in Brussel, met de "Z" van Zinneke

Hou je klaar want de Z-dag komt eraan. Op 8 mei 2004 zal de hoofdstad van Europa ingenomen worden door de veelkleurige en multiculturele groepen die deelnemen aan de 3de Zinneke Parade. Dit concept ontstond in 2000 in het kader van "Brussel, culturele hoofdstad van Europa".


Een zinneke, met een kleine "z", is eigenlijk een bastaardhond, afkomstig uit de kruising van twee rassen. Een Zinneke is synoniem geworden voor een Brusselaar, een kleine deugniet, ontstaan uit de kruising van de verschillende culturen die België uitmaken. Een Zinneke spreekt Brussels (le brusseleir), op zijn beurt een kruising van het Nederlands en het Frans. De andere Brusselaars, die uit de 19 gemeenten of het Brusselse Gewest, zijn ook onderworpen aan een vorm van kruising, namelijk met de immigranten uit Marokko en Noord-Afrika, Kongo, Rwanda en andere landen uit Midden-Afrika, en vergeet ook de Eurocraten niet, afkomstig uit maar liefst 25 landen. 

De Zinneke Parade werd voor het eerst georganiseerd in 2000 en wilde uiting geven aan het multiculturele karakter van de stad, vertrekkend van een project dat op zich al een beetje zinneke is : kunstenaars en verenigingen uit de Brusselse wijken, jongeren, vrouwen, immigranten, dansers, toneelspelers, steltlopers, die samen deze Parade vormen. Het succes bleef niet achterwege (4000 deelnemers en 300.000 toeschouwers) en was zelfs van die aard dat de organisatoren besloten om van de Zinneke Parade een tweejaarlijks feest te maken.

Het thema in 2004 : het lichaam in de stad

De hoofdstad werd verdeeld in 5 "wijken" (Zinnopolen), die de 19 gemeenten overspannen : Noord (Schaarbeek, Sint-Joost, Laken en omstreken), Noordwest (Molenbeek en omstreken), Zuid (Sint-Gillis, Vorst, Ukkel), Zuidwest (Anderlecht en omstreken) en Oost (Elsene, Etterbeek, Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde).

Elke Zinnopool coördineert de initiatieven van de culturele centra, theaterverenigingen, folkloristische groepen,... De Zinnopolen zorgen er tevens voor dat ieder individu dat wenst deel te nemen aan de Zinneke Parade terechtkomt bij een groep die het best aan zijn wensen voldoet. De ateliers werken normaal gedurende 18 maanden aan hun concept en dit vanaf het moment dat het thema bekend is gemaakt. In 2004 is het thema "Het lichaam in de stad" of hoe de mens zijn lichaam vormgeeft en beleeft in de openbare ruimte van de stad.

Het parcours

Dit jaar zal de Zinnodrome - de "traditionele" verzamelplaats van de Zinnekes - zich uitstrekken tussen het Brouckèreplein en het Anneessensplein en dit vanaf 13u. De groepen zullen eerst samen defileren, waarna de Parade zich zal ontbinden en het feest vervolgd zal worden in de wijken waar de groepen vandaan komen.

Maquillage in de coulissen

De leerlingen van de kunstafdeling van het Koninklijk Atheneum Jean Absil werden gemobiliseerd om op hun manier een bijdrage te leveren aan de Zinneke Parade. Sinds het begin van het schooljaar leren ze na de schooluren de fijne kneepjes van het maquilleren. Op de Z-dag zullen ze hun kunsten aanwenden.

Brussel, multiculturele hoofdstad, Brussel, hoofdstad van de Zinnekes... De Zinneke Parade zal de identiteit van Brussel onderstrepen en weerspiegelen. Allen daarheen dus, want in ieder van ons schuilt wel een Zinneke!

Meer informatie :

www.zinneke.org

Julia Limbourg

© Vivat.be 2020