De voetbalprentjes van Panini

Paninni (met twee n-en) was nog geen wereldwijd verspreide broodjesketen toen de broers Giuseppe en Benito Panini (met één n) in 1961 besloten om in hun krantenwinkel in Modena plaatjes te verkopen van voetballers, ‘Calciatore’ in het Italiaans, en zo werd de reeks ook genoemd. De jongere Franco Cosimo Panini die eind februari is gestorven, was niet (zoals het overlijdensbericht in de krant verkeerdelijk meldde) de bedenker van de voetbalplaatjes maar wel de laatste overlever van de eerste generatie.

 


 

 
Vandaag is de groep Panini wereldleider in de sector van verzamelplaatjes en de belangrijkste Europese poot van het Amerikaanse Marvel Entertainment, uitgever van klassieke comic books als Superman en Spiderman. Panini heeft vestigingen in meer dan 110 landen en produceert niet alleen albums en ‘voetballersplaatjes’ maar verwerft ook exclusieve licenties voor het gebruik van beelden en figuren uit tekenfilms (Walt Disney, strips, games, films en tv-series (The Simpsons, Teletubbies). Reken daarbij nog de albums die uitkomen naar aanleiding van grootschalige, veelal sportieve evenementen (Champions League, EK en WK voetbal), en je komt al gauw uit op zo’n 150 verschillende collecties, waarvan er een tiental in België verkocht worden. Panini sloot de afgelopen jaren ook overeenkomsten af met onder meer General Biscuits, Seca, Shell, Danone en Nestlé voor promotionele acties.

In de aanloop naar de wereldbeker voetbal in 2006 lanceerde Panini in samenwerking met Coca-Cola het eerste digitale platform voor de uitwisseling van virtuele voetbalplaatjes. De formule was nog rechtstreeks gelinkt aan de verkoop van papieren prentjes, maar zo wilde het nu eenmaal de commerciële overeenkomst. Op websites als CollectValue stellen mensen nu al hele collecties kunstvoorwerpen en hebbedingen voor, even trots als wij destijds onze plakboeken toonden. Op eBay levert de zoekterm Panini liefst 3478 objecten op. 

Top 10 Belgische voetballers

Panini België viert zijn 35ste verjaardag met de uitgave van een jubileumalbum. Naast de gebruikelijke foto’s van alle voetballers in eerste en tweede klasse is er ook plaats ingeruimd voor de beste vrouwen, en voor een Top 35 van de beste spelers die sinds 1972 op de Belgische velden hebben rondgelopen. Dit is de (communautair opvallend evenwichtige) top tien, samengesteld door journalisten en mensen uit het voetbalmilieu.


1. Paul Van Himst
2. Raoul Lambert
3. Christian Piot
4. Wilfried Van Moer
5. Wlodek Lubanski
6. Robbie Rensenbrink
7. Johan Boskamp
8. Arie Haan
9. Morten Olsen
10.Heinz Schönberger

(Karel Michiels)

© Vivat.be 2020