De 'Rechtvaardige Rechters' verdwenen 75 jaar geleden

In de nacht van 11 op 12 april 1934 werd een van ’s werelds beroemdste kunstwerken geschonden. Van het ‘Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck verdwenen twee panelen, waarvan er één tot vandaag nog steeds zoek is. 75 jaar later spreekt men nog steeds van de ‘kunstdiefstal van de eeuw’. Ter gelegenheid van die  verjaardag worden er enkele speciale evenementen georganiseerd.


Zo kan je in Gent aan de hand van een wandeling langs de belangrijkste locaties uit dit mysterie ondergedompeld worden in het verhaal, en wie weet heeft de detectivemicrobe je daarna wel voorgoed beet.

“Ik alleen weet waar het paneel zich bevindt… het is…..” dit waren de famous last words van ene Arsène Goedertier, hij ging de geschiedenis in als de vermoedelijke dief van de Rechtvaardige Rechters.

De plaats waar het paneel zich precies bevond nam Arsene Goedertier mee in het graf.  Sinds  zijn overlijden breken politiemensen, journalisten en amateurdetectives zich het hoofd over het hoe, wat en vooral waarom van de diefstal.  Goedertier was immers een boven alle verdenkingen verheven burgermannetje uit Wetteren,  die zijn schaapjes op het droge en zijn leven op een rijtje had. Hij bezat een bank/wisselkantoor,  zetelde in het bestuur van het Davidsfonds, ziekenfonds en kunstacademie, was secretaris van de Cercle Catholique en had vrienden in de hoogste kringen.

Dat beeld van de gentleman/dief kreeg een serieuze deuk toen in de bureaulade van Arsène Goedertier  de dubbels van een reeks getikte afpersingsbrieven werden ontdekt. In ruil voor een miljoen frank zou een zekere ‘D.U.A.’ de ‘Rechtvaardige Rechters’ aan het bisdom terugbezorgen.  Goedertier werd herkend door de winkelbediende als huurder van de tikmachine.  Voor de meesten was de zaak hiermee van de baan, ook politie en gerecht lieten de zaak rusten. 

Amateurdetectives

Maar dit was allerminst een bevredigende afloop te noemen. In de eerste plaats omdat het gestolen paneel nooit werd teruggevonden. Ook de onverenigbaarheid van de publieke persoon Goedertier en het beeld dat van hem ontstond na de ontdekking van de brieven liet stof tot speculatie. Zoveel stof zelfs, dat er tot vandaag honderden amateur-speurders met de zaak bezig zijn.  Ze verenigen zich in online speurdersgemeenschappen of doen het solitair. Ze zijn jong of oud, Belg of buitenlander. En er komen er elke dag bij.

Wie zich graag wil verdiepen in de diefstal, kan misschien eens deelnemen aan een wandeling van Belgodrome van 20 mei tot en met 21 juli 2009. Rudy Pieters, auteur van ‘De wraak van het Lam Gods’ (2004), gidst je langs alle plaatsen die een belangrijke rol speelden in de zaak. Hij vertelt op tijd en stond ook een anekdote. De wandeling duurt ongeveer twee uur, en deelname kost 7 euro.

Meer info: klik 

hier
.  

Ook in Wetteren plant men feestelijke evenementen, die zullen echter pas in 2010 plaatsvinden. De link met Wetteren werd immers pas duidelijk in 1935, toen Arsène Goedertier de legendarische woorden sprak op zijn sterfbed.

Ellen Wielandt









© Vivat.be 2020